BOS+ en Ecolife berekenen hoeveel bomen de Vlaming nodig heeft

Vandaag lanceren BOS+ en Ecolife de rekenmodule TREECOLOGICAL.be. Met deze online gratis tool kan de CO2-uitstoot veroorzaakt door transport met de wagen of het vliegtuig berekend worden. Vervolgens doet de applicatie een suggestie om deze uitstoot te compenseren op 1, 5 of 10 jaar tijd, door de bosplantacties van BOS+ te steunen. De site geeft de bezoeker ook heel wat nuttige tips om uitstoot in de eerste plaats te vermijden, wat nog altijd de beste manier is om klimaatvriendelijk te leven. Aan de hand van sprekende voorbeelden licht TREECOLOGICAL.be toe hoeveel CO2-bos de gemiddelde Vlaming eigenlijk nodig heeft.

Zo stoot een mens alleen al door te ademen CO₂ uit. Groeiende bomen zullen die koolstofdioxide (CO₂) terug omzetten in zuurstof (O₂), terwijl ze koolstof (C) opslaan. Dat is het wonder van de fotosynthese, waarover alle kinderen op school leren. TREECOLOGICAL.be licht toe hoeveel bomen er precies aan de slag moeten voor de CO₂-uitstoot die bepaalde van onze dagelijkse bezigheden en gebruiksvoorwerpen veroorzaken.

Dag in dag uit is 562 m² bos bezig met de ademhaling van een volwassen persoon te verwerken. Dat kan natuurlijk niet vermeden worden, maar er zijn een heleboel manieren waarop iemand wel kan besparen op zijn of haar uitstoot. Voor de koelkast is elk jaar een bos ter grootte van een appartement in de weer, een elektrisch fornuis staat dan weer voor een volleybalveld vol bos.

Duurzame leefgewoontes maken wel degelijk een verschil. Als iemand één dag per week vegetarisch eet, moet er 116 m² bos minder voor hem aan de slag, dat komt neer op 104 kg CO₂. Door de helft van je afval te recycleren, spaar je 1213 m² bos. Ook door de thermostaat lager te zetten, het huis te isoleren, elektrische toestellen volledig uit te schakelen wanneer ze niet gebruikt worden, en minder warm water te gebruiken, kan de uitstoot flink beperkt worden. Jaarlijks verwerkt een bos ter grootte van de Grote Markt van Brussel immers iemands woning en verwarming.

Een andere grote oorzaak van CO₂-uitstoot is transport. Wie met z’n tweetjes een droomreis naar India boekt, zou de Groenplaats in Antwerpen vol moeten planten om 8.100 kg CO₂ van de retourtickets op te slaan. Voor elke kilometer dat de auto aan de kant blijft en iemand de fiets of de trein neemt, wordt er 182,52 g CO₂ bespaard. Maar soms is autorijden onvermijdelijk. Dan is in de eerste plaats de juiste bandenspanning belangrijk, en een beperkte snelheid betekent ook een beperkt brandstofverbruik.

De kilometers in de wagen en de vliegmijlen die je toch noodgedwongen hebt afgelegd, kan je wel compenseren. Door bomen te planten bijvoorbeeld. Want zolang bossen groeien, slaan ze koolstof op in hun takken, bladeren en wortels. Ongeveer 150 jaar zal het bos netto CO2 opslaan. Dan is een gemiddeld bos volgroeid, en bereikt de CO₂-opname van de jonge bomen een evenwicht met de CO₂-uitstoot door het afsterven en verteren van de oudere bomen. Het bos blijft ook dan wel een gigantisch reservoir van koolstof, maar het reservoir is ‘vol’.

Vanaf nu is het makkelijk de uitstoot berekenen en compenseren via Treecological.be, een initiatief van BOS+ en Ecolife. In Vlaanderen werken we samen met privé-eigenaars en lokale overheden om deze CO₂-bossen aan te leggen. Maar we planten ook in Paltas in Zuid-Ecuador, een regio die gedegradeerd is door ontbossing en overbegrazing, waar de gevolgen van klimaatverandering nu al voelbaar zijn en waar de laatste jaren waterschaarste heerst. Tegen 2020 willen we 10 miljoen boompjes geplant hebben.

In theorie zouden we de berekende CO₂-uitstoot kunnen ‘uitsmeren’ over een compensatieperiode van 150 jaar. Met andere woorden: zolang het bos netto CO2 opslaat. Maar dat doen we niet: we bieden de keuze om te compenseren over een termijn van 1, 5 of maximaal 10 jaar tijd. De klimaatverandering is zich immers nú aan het voltrekken, en compenserende acties als tegengewicht moeten dus ook op korte termijn tot resultaat leiden.

Een Chinees spreekwoord zegt dat we in ons leven minstens een boom moeten geplant hebben. Het ziet er naar uit dat dat eigenlijk een bos zou moeten zijn. En daar steken BOS+ en Ecolife graag een handje bij toe. 

Geplaatst door

Gepubliceerd op

23/06/2015