25/03/2020

Zuhal Demir komt met oplossing voor duizenden omgevingsvergunningen

bouwplan
Terug naar artikeloverzicht

“We zorgen ervoor dat lopende vergunningsaanvragen op een rechtsgeldige manier behandeld worden.” Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt het mogelijk om de behandelingstermijn en de openbare onderzoeken te verlengen zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. Zo wil ze voorkomen dat vergunningsaanvragen uitdraaien op een automatische weigering.

 

Behandelingstermijn verlengen

Door de coronamaatregelen zijn veel gemeentehuizen slechts beperkt toegankelijk en zijn niet-essentiële verplaatsingen verboden. Door die maatregelen komt de rechtsgeldigheid van heel wat omgevingsvergunningen in het gedrang. “Vergunningsaanvragen moeten ter inzage liggen in de gemeentehuizen, waarvoor mensen zich moeten verplaatsen, wat niet mag. Burgers kunnen zich niet voldoende informeren. En kunnen dus moeilijker bezwaren indienen wanneer ze dat willen, niet in het minst zij die beperkte toegang hebben tot digitale middelen. Dat brengt hun rechtsbescherming in gedrang, maar ook de rechtsgeldigheid van de vergunningen”, legt minister Demir uit.

Om de rechtsgeldigheid te waarborgen worden al opgestarte openbare onderzoeken tijdelijk een maand geschorst. Nieuwe openbare onderzoeken kunnen pas starten vanaf 24 april. Daardoor worden ook de behandelingstermijnen van de dossiers verlengd. De lokale besturen waren vragende partij omdat ze de rechtsgeldigheid van vele procedures zagen wankelen.

 

Niet zomaar automatisch weigeren

Bovendien valt niet uit te sluiten dat bijvoorbeeld wegens personeelstekort geen tijdige beslissing genomen wordt door de overheid in de sommige dossiers. “Een gezin dat een bouwaanvraag indiende zou in dat geval automatisch een weigering krijgen. Dat is geen goed bestuur”, meent Demir.

Daarom maakt de minister het mogelijk om tijdens deze noodsituatie behandelingstermijnen te verlengen wanneer dat nodig is. “Natuurlijk is het niet de bedoeling om alle dossiers op de lange baan te schuiven. Het is aan de verschillende vergunningverlenende overheden om te zorgen voor een zo spoedig mogelijke behandeling van de dossiers. Verlenging van de beslissingstermijn mag geen algemeen uitstel betekenen. Besturen moeten blijven proberen zo snel mogelijk te beslissen daar waar bijvoorbeeld geen openbaar onderzoek nodig is, om de economische schade te beperken. Maar natuurlijk zijn die mogelijkheden afhankelijk van gemeente tot gemeente. Vlaanderen neemt alvast zijn verantwoordelijkheid op dat vlak, ik twijfel er niet aan dat de lokale besturen dat ook zullen doen”, besluit minister Demir.

 

Bron: Zuhal Demir - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme