07/08/2019

Werken uw zonnepanelen optimaal? Doe zelf de test!

Terug naar artikeloverzicht

Bent u eigenaar van zonnepanelen? Heeft u ooit al eens gecontroleerd of uw zonnepanelen effectief de energie produceren die ze zouden moeten produceren? Of heeft u ooit gemerkt dat uw PV-installatie op zonnige dagen voor korte periodes uitvalt of minder produceert? In het kader van een nieuw project probeert VITO/EnergyVille het probleem in kaart te brengen. Doe zelf de test en neem deel aan onderstaande enquête. Het duurt niet langer dan een minuut.

Wat is precies het probleem?

Van alle hernieuwbare energievormen hebben zonnepanelen het laatste decennium de grootste populariteit verworven.  Een probleem met zonnepanelen is dat ze niet de klok rond energie kunnen leveren zoals andere energiebronnen.  We weten dat zonnepanelen enkel stroom leveren wanneer de zon echt schijnt; en dat deze stroom niet noodzakelijkerwijs op hetzelfde moment wordt gebruikt.  Bijgevolg vloeit het grootste deel van de opgewekte stroom terug naar het elektriciteitsnetwerk. 

Hoe meer PV-installaties met zonnepanelen op het dak, hoe hoger het verkeer op het netwerk. Dit kan tot een probleem leiden.  Wanneer het netwerk overbelast raakt en de spanning van het netwerk de bovengrens van 253V overschrijdt, wordt de zonne-energie uitgeschakeld. Dit verschijnsel gaf voor een specifieke installatie in Vlaanderen in 2018 al aanleiding tot 110 uren misgelopen zonne-energie. Het Belang van Limburg schreef er recent ook verschillende artikels over:

 

Grafiek met vermogen zonnepanelen

Hoe kan u het probleem herkennen?

Wil u ook controleren of u belangrijke energieopbrengsten misloopt? Het is heel eenvoudig om het probleem te herkennen. De inperking komt typisch voor op zonnige dagen tussen februari en oktober. U kan de data van uw PV-omvormer online consulteren (door middel van een smartphone/tablet of PC) of direct aflezen op het scherm van de PV-omvormer. Wanneer de PV-productie nul is of fluctueert tussen het maximum en minimum (zoals op de afbeelding hierboven) en dit voor minstens tien minuten of meer, dan is dit een teken van de inperking van de geproduceerde zonne-energie.

Hoe groot is het probleem?

Om een zicht te krijgen op de grootte van het probleem in België, lanceert VITO/EnergyVille een enquête. Klinkt het probleem voor u herkenbaar? Of bevestigden uw gegevens het probleem? Neem dan zeker deel en help het probleem in kaart te brengen. De data wordt gebruikt om nieuwe technologieën verder te optimaliseren.

 
 
Bron: 2018-2019 VITO