25/03/2019

Wereldwaterdag@school: geef (om) een T-shirt

Back to article overview

Op Wereldwaterdag staat wereldwijd waterproblematiek in de kijker. In het kader van Wereldwaterdag@school organiseren ook scholen acties om het bewustzijn te vergroten. Dit jaar wil het MOS-team (milieuzorg op school) samen met zijn partners de leerlingen van het lager en secundair onderwijs bewust maken van de kostprijs en de impact van ons consumptiegedrag, dat niet duurzaam is. Dat doen ze met de acties ‘Geef (om) een T-shirt’ en ‘Walk for Water’.

Inzameling

Katoen is een product dat door zijn hele productieketen tot de grootste watergebruikers behoort. Voor de productie van een T-shirt is – gerekend over het hele proces – 2700 liter water nodig. De scholen die deelnemen aan Wereldwaterdag@school roepen daarom hun leerlingen (en ouders) op om een T-shirt dat ze niet meer dragen en dat nog in goede staat is mee te brengen naar school.

Onder het motto ‘Walk for water’ kunnen scholen een wandeling uitstippelen naar de Kringwinkel in de buurt waar ze de ingezamelde T-shirts of andere katoenen kledingstukken afgeven.

Tweedehands = duurzaam

De Kringwinkels in de buurt van de scholen werken mee aan de inzameling en het verwerken van de ingezamelde T-shirts. De erkende kringloopcentra zijn een belangrijke partner van de OVAM voor duurzame consumptie en lokaal hergebruik. Tegen 2020 heeft de kringloopsector een ambitieuze doelstelling geformuleerd: 7 kilogram tweedehands producten verkopen per inwoner.

De OVAM en Vlaanderen Circulair zet op haar beurt in op een duurzame textielketen via onderzoek en projecten in samenwerking met bedrijven, ondernemers en lokale besturen.

Registreer uw actie en win!

Inspiratie en informatie om zelf aan de slag te gaan op school, vindt u op wereldwaterdagatschool.be. Scholen die hun actie voor 22 maart registreren maken kans op een prijs! Meer info op wereldwaterdagatschool.be/doe-mee.

Wat is MOS?

MOS is een gezamenlijk initiatief van 7 partners: de Vlaamse overheid, de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

MOS helpt leerkrachten en directies om van hun school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.

De OVAM inspireert en informeert MOS en zijn educatieve partners over haar beleid en actieplannen zodat die inbedding kunnen vinden in de schoolomgeving.

Op zoek naar meer educatief materiaal?

  • Materiaal voor burgers, bedrijven, middenveld, vormingen en onderwijs: www.vlaanderen-circulair.be/nl/kennis#edu.
  • Het MOS-aanbod voor lager en secundair onderwijs: www.klascement.net/mos.
  • Op KlasCement vindt u een ruim aanbod van leermiddelen en inspiratie voor diverse onderwijsvormen en doelgroepen. Inspiratie en informatie over OVAM-thema’s en -beleid vindt u in de rubriek Leermiddelen (zoek op Organisatie: OVAM).

Meer info

educatie@ovam.be.

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid