08/11/2012

Waterlopen schoner maar kwetsbaarder

Back to article overview

Globaal is de kwaliteit van onze waterlopen merkelijk verbeterd tegenover tien jaar geleden. Dat leidt de Vlaamse Milieumaatschappij af uit haar meetresultaten van 2011. Een betere waterkwaliteit zorgt tegelijk echter ook voor een grotere gevoeligheid voor incidentele lozingen in het water.

De waterkwaliteit in Vlaanderen is een stuk beter dan enkele decennia geleden. Investeringen in waterzuivering en de inspanningen van landbouw en bedrijven zorgden voor dat resultaat. De verbetering van de waterkwaliteit verloopt de laatste jaren echter minder snel. Door lokaal de vervuilingsbronnen in detail te identificeren en systematisch aan te pakken, komt Vlaanderen wel stap voor stap dichter bij de Europese doelstellingen.

Paradoxaal genoeg zorgt een betere waterkwaliteit ook voor meer kwetsbare ecosystemen. Naarmate de waterkwaliteit verbetert, neemt namelijk de diversiteit van het waterleven in de rivier ook toe. Een plotse daling van die waterkwaliteit, bijvoorbeeld door een incidentele (bedrijfs)lozing of riooloverstort, kan dan een veel groter verlies aan waardevolle waterorganismen betekenen.

Europese kaderrichtlijn Water

De Europese kaderrichtlijn Water besteedt bijzondere aandacht aan de biologische aspecten van een waterloop. Voor Europa volstaat een goede water- en waterbodemkwaliteit op zich niet. Rivieren en beken moeten ook een evenwichtige fauna en flora herbergen. Ondanks de gerealiseerde verbeteringen liggen Europese doelstellingen voor 2015 (met uitstelmogelijkheid tot 2027) in Vlaanderen nog veraf.

Het water aan de kust en in de talrijke zwemvijvers werd in 2011 voor het eerst beoordeeld volgens de nieuwe Europese Zwemwaterrichtlijn. Daaruit blijkt dat de meeste zwemwateren nu reeds voldoen aan de doelstellingen voor 2015 van deze richtlijn.

Meetresultaten oppervlaktewater 2011

Met haar verscheidene meetnetten, houdt de VMM van bron tot monding de vinger aan de pols van de Vlaamse waterlichamen. U vindt de meetresultaten voor het oppervlaktewater voor 2011 terug in webformaat op de website van de VMM. Zo komt u onder andere te weten welke stoffen er zich in onze waterlopen bevinden, hoe ze daar terechtkomen en of er normen worden overschreden.

Bron : VMM

____________________

Extra info :