VITO ondertekent samenwerkingsovereenkomst met Verenigde Arabische Emiraten

Gepubliceerd op 18/01/2016

Transitie naar duurzame economie in VAE met Vlaamse knowhow

Op 18 januari 2016 ondertekende VITO in Abu Dhabi een samenwerkingsovereenkomst met het ministerie van economie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De ondertekening vond plaats in het kader van de World Future Energy Summit (WFES), die doorgaat in Abu Dhabi van 18 tot 21 januari. Deze duurzaamheidsconferentie kent een grote internationale uitstraling met meer dan 3 700 aanwezigen, 650 bedrijven uit 41 landen, die hun producten of diensten tentoonstellen, en 101 officiële delegaties. Ook viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie, Turtelboom, was hiervoor in Abu Dhabi als hoofd van de Belgische delegatie op de algemene vergadering van IRENA (International Renewable Energy Agency).

Met de samenwerking beoogt VITO haar kennis aan te bieden in het Midden-Oosten, waar ze eerder reeds succesvolle projecten heeft uitgevoerd in Qatar. De regio zit in een versnelde transitiefase naar een duurzame economie omdat de groei - hoofdzakelijk gesteund op de export van olie- en gasproducten - de laatste jaren onder druk staat.

De VAE realiseerden traditioneel minder inkomsten uit olie- en gasverkoop dan de buren Qatar en Saoedi-Arabië. Daardoor staan de VAE verder op de weg naar een meer gediversifieerde economie met enkele ook in Vlaanderen gekende steden zoals Dubai en Abu Dhabi.

De samenwerkingsovereenkomst heeft betrekking op: duurzame energie, smart cities, duurzaam materiaalbeheer en de komst van de circulaire economie. De overeenkomst moet VITO toelaten om niet enkel zelf projecten te realiseren maar via FCA (Flanders Cleantech Association) ook geïnteresseer­de Vlaamse KMO’s naar de regio te leiden.

Minister Muyters, bevoegd voor wetenschap, economie en sport binnen de Vlaamse regering, juicht de ondertekening toe: “De samenwerkingsovereenkomst met de VAE is een rechtstreeks gevolg van de contacten die we legden tijdens de economische missie van vorig jaar. Het toont nogmaals aan dat de Vlaamse kennis van de strategische onderzoekscentra zoals VITO, met name op het vlak van duurzame energie, materialen en smart cities ook internationaal wordt geapprecieerd. De samenwerkings­overeen­komst biedt zonder twijfel veel kansen voor Vlaamse kmo’s.”

Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder VITO: “Deze ondertekening is een verdere uitbreiding van onze onderzoeksactiviteiten in deze groeiregio en laat ons toe onze opgebouwde kennis internationaal te valoriseren. Zo is VITO reeds actief in Qatar en China en willen we nu ook nauwer samenwerken met de lokale overheid in VAE."

Bron: VITO NV