29/04/2020

Verontreiniging Boven-Schelde: ergste is achter de rug

vissterfte_schelde
Terug naar artikeloverzicht

Door een intense samenwerking op het terrein is een massale vissterfte op de Boven-Schelde en haar zijwaterlopen voorkomen. De verontreiniging werd veroorzaakt door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij. Uit continue metingen van de VMM blijkt dat de verontreiniging afzwakt en nu ter hoogte van Gent op de Ringvaart passeert.

 

24/24 meten

Sinds vrijdag 17 april monitort de VMM de 24/24 waterkwaliteit op verschillende locaties op de Boven-Schelde om na te gaan hoe de verontreiniging zich stroomafwaarts de Schelde begeeft. Daarnaast voert de VMM ook nog extra manuele metingen uit.

Op het eerste meetstation in Spiere (grens Wallonië – Vlaanderen) zorgde de verontreiniging op dinsdag  21 april dat de zuurstofgraad op enkele uren tijd naar 0% daalde.  Vanaf 23 april (na ongeveer 2,5 dag) herstelden de zuurstofwaarden zich weer op deze locatie.

Spiere

Spiere

 

Een gelijkaardig scenario speelde zich op de stroomafwaartse meetstations in Kerkhove (Avelgem) en Oudenaarde.

Op het meetstation in Zwijnaarde zien we een minder grote dip in de zuurstofconcentratie en zet het herstel zich ook al na enkele uren in.

Zwijnaarde

Zwijnaarde

 

Dat wijst erop dat de impact van de verontreiniging door verdunning en beluchting sterk is afgenomen.

 

Verontreiniging nu ter hoogte van Gent op de Ringvaart

De VMM meet ook op de Ringvaart in Vinderhoute (Lievegem) om de verdere evolutie van de verontreiniging te monitoren. 

Er werd dinsdagnacht/woensdagochtend een zuurstofdaling vastgesteld op de Ringvaart, al dook die niet onder de 50%. De vervuiling is nusterk verdund en de effecten op het aquatische leven zullen dan ook nog beperkt zijn.

Vinderhoute

Vinderhoute

 

Meten tot aan de Nederlandse grens

De VMM volgt de verontreiniging op tot aan de grens met Nederland. Daarvoor worden nog twee extra meetstations voorzien: één aan het Kanaal Gent-Terneuzen in Gent en één aan de grens met Nederland. Zo zal de volledige impact op de waterkwaliteit in Vlaanderen in kaart worden gebracht.

Kanaal Gent-Terneuzen (t.h.v. Roeiersweg)

Kanaal_Gent-Terneuzen_Roeiersweg

 

Kanaal Gent-Terneuzen (t.h.v. Zelzatebrug, grens met Nederland)

Kanaal_Gent-Terneuzen_Grens

 

Massale vissterfte voorkomen door intense samenwerking

Door een grootschalige inzet van mensen en middelen door de Vlaamse Waterweg nv, het Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaatschappij is een ecologische ramp op de Schelde vermeden.

Vissen zwommen van de Boven-Schelde massaal naar de zijwaterlopen, zoals de Zwalm, om de verontreiniging te ontvluchten.  Met 2 beluchters aan de monding van de Zwalm zorgde de VMM voor extra zuurstof zodat een lokstroom gecreëerd werd, maar spijtig genoeg konden niet alle vissen gered worden.

Er zal op de Boven-Schelde de komende dagen nog dode vis geruimd worden.

 

Vissterfte_Schelde

 


Zie eerder: Maatregelen tegen vervuiling op de Schelde

 

 

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid