13/02/2017

UGent plant een klimaatbos aan

Back to article overview

Deze week staat aan de UGent helemaal in het teken van duurzaamheid, met een debat op 15 februari en de aanplant van een heus UGent-klimaatbos op 17 februari 2017. 

De wereld wordt geconfronteerd met grote uitdagingen. Om te kiezen voor een aantrekkelijke en veilige toekomst, zullen we tegen 2050 ons gebruik van fossiele brandstoffen moeten afbouwen. Dit betekent dat de CO2 uitstoot met 6% per jaar moet verminderen én dat er 550 gigaton CO2 uit de atmosfeer gehaald moet worden, bijvoorbeeld door de aanplant van bossen.

 Als UGent zijn we ambitieus en willen we impact hebben. We moeten oplossingen aanreiken en het debat rond klimaatverandering, armoede en voedselschaarste, etc...voeden met feiten, cijfers en opinies. De studenten willen we vertrouwd maken met de complexe vraagstukken inzake duurzaamheid en, niet onbelangrijk, we willen zelf ook het goede voorbeeld geven in de eigen organisatie en bedrijfsvoering.

Terugblik en vooruitblik 1 jaar na het klimaatakkoord in Parijs op 15/2

Op 15 februari kijken we terug op het voorbije jaar én blikken we vooruit. Welke engagementen werden genomen op wereldvlak, in Europa, in Vlaanderen, aan de UGent? Welk werk ligt op de plank? Serge de Gheldere en Wouter Deprez analyseren, geven hun ongezouten mening en zetten ons aan tot actie.

Dit debat over het klimaatakkoord gaat door op 15/2 om 20u in het Ufo, Sint Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent. De pers is welkom.

Aanplant klimaatbos op 17/2

In Melle planten we op vrijdagnamiddag 17 februari - dikketruiendag - tussen 12u en 17u een heus UGent-klimaatbos aan van 2,5 ha. In totaal zullen bijna 5000 bomen van vier verschillende soorten de grond in gaan. Er werd een oproep gedaan naar onderzoeksgroepen en studentenverenigingen om van de plantactie een teambuildingsactiviteit te maken. Maar liefst 25 groepen schreven zich in. Niet enkel studenten en werknemers, ook andere groepen (milieuraad Melle, scoutsgroep,..) doen mee.  Er wordt een begeleide fietstocht en een treinrit ingelegd vanuit Gent.

Het UGent-klimaatbos zal ook een openluchtlaboratorium worden. We willen onderzoeken of meer soortenrijke bossen een grotere hoeveelheid CO2 kunnen opslaan dan bossen die slechts bestaan uit één boomsoort. In totaal worden er 22 cirkelvormige groepen aangeplant die variëren in boomsoortenrijkdom en boomdensiteit. Het experiment wordt bovendien opgenomen worden in een globaal netwerk TreeDivNet, dat bestaat uit meer dan 20 gelijkaardige experimenten verspreid over 40 sites en vijf continenten.

De aanplant gaat door op de akker tussen Geerbos en Kalverhagestraat in Melle op 17 februari 2017 tussen 12u en 17u. Rond 16u is er een officieel moment met de burgemeester en schepenen van de gemeente Melle en de vicerector en de logistiek beheerder van de UGent
 
 
Bron: © 2017 Universiteit Gent