Tweede fase herinrichting Schansbroek Genk van start

Gepubliceerd op 20/03/2017

De toekomstige ontwikkelingen op de mijnsite maken een make-over voor het natuurgebied Schansbroek wenselijk. 
In mei 2016 gebeurde de aanleg van nieuwe wandel- en fietspaden. Nu start de tweede fase van werken.

Het Schansbroek is een natuurgebied dat gelegen is in de schaduw van de André Dumont mijn in Waterschei, in het noorden van de regio De Wijers. 
Aan de rand van dit natuurgebied ligt buurtpark Schansbroek. De laatste jaren lag het gebied er verwaarloosd bij, maar de buurtbewoners zien heel wat kansen voor ontmoeting, ontspanning, tuinieren, natuurbeleving en sportinfrastructuur.

Tijdens verschillende workshops, werd een ontwerp met hen uitgetekend. Ze kozen voor de aanleg van volkstuinen, speelelementen voor kinderen en verschillende voorzieningen voor bewoners van het dienstencentrum de Steymer, zoals wandelpaden, petanque, enz. Ook de voetbalclub krijgt een nieuw gedraineerd voetbalveld. Daarnaast worden ook de voormalige mijnbekkens en de historische schans hersteld. De wallen van de Schans zullen zo duidelijker in het landschap aanwezig zijn.

De kostprijs voor de uitvoering van deze fase van de werken bedraagt 991.000 euro. Vlaanderen betaalt daarvan het grootste deel, met name 520.000 euro. De overige kosten worden gedragen door de stad Genk die 330.000 euro betaalt. Europa investeert via het LIFE+ project Green4Grey 141.000 euro. Met dat LIFE+ project investeert de Vlaamse Landmaatschappij samen met partners in groene en blauwe landschapselementen in de Wijers en in de Vlaamse Rand rond Brussel. Meer informatie hierover kan je lezen op www.green4grey.be.

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij