11/03/2014

Solvay start productie van getorreficeerde biomassa, een nieuwe oplossing die bijdraagt aan energietransitie

Back to article overview

Brussel, 11 maart 2014 --- Solvay is begonnen met de productie van getorreficeerde biomassa op industriële schaal in de Verenigde Staten en heeft daarmee een nieuwe onderneming gecreëerd om een innovatieve en duurzame oplossing te bieden op het gebied van energie. De onderneming is onderdeel van Solvay Biomass Energy, een recent opgerichte joint venture tussen Solvay en het Amerikaanse bedrijf New Biomass Energy (NBE).

Getorreficeerde biomassa, waarvan de behandeling en verbranding lijken op die van steenkool, wordt geproduceerd via torrefactie, een proces dat de chemische eigenschappen van afvalhout en biomassa wijzigt. Getorreficeerde biomassa kan onmiddellijk en op praktische wijze kool vervangen, waardoor energiecentrales schone energie kunnen opwekken.

Vandaag gebruiken sommige energiecentrales in Europa traditionele houtkorrels om kool te vervangen. Getorreficeerde biomassa echter, bevat 35 % meer energie in gewicht dan houtkorrels wat ook aanzienlijke logistieke voordelen biedt aan klanten. Bovendien is Solvay de waterafstotende eigenschappen van het product aan het verbeteren om opslag en behandeling nog gunstiger te maken.

Deze nieuwe onderneming heeft twee doelen: enerzijds willen we innovatieve en competitieve oplossingen bieden aan nuts- en energiebedrijven die een kostenverlaging van het biomassaverbruik in hun fabrieken mogelijk maken. Anderzijds zal dit project helpen om onze toegang tot biomassa te vergroten en nieuwe toepassingen te creëren. Solvay wil verder producten en technologieën ontwikkelen die de wereldwijde overgang naar duurzame energie ondersteunen,” zei Philippe Rosier, hoofd van Solvay Energy Services.

Getorreficeerde biomassa wordt geproduceerd in Quitman, Mississippi, in een fabriek die NBE heeft gebouwd en ontwikkeld. Solvay zal zijn industriële deskundigheid aanleveren om de jaarlijkse productiecapaciteit ongeveer te verdrievoudigen naar 250.000 tegen het eind van 2014 van 80.000 vandaag. Solvay Biomass Energy zal bijproducten, zoals zaagafval, gebruiken die afkomstig zijn van de sterk ontwikkelde houtindustrie in de beheerde bossen in de omgeving.

Solvay Biomass Energy, dat voor een meerderheidsbelang in handen is van Solvay’s bedrijfseenheid Solvay Energy Services, is verantwoordelijk voor de activiteiten en het onderhoud van de fabriek, de aanvoer van grondstoffen, de logistiek, technologie en de marketing, voornamelijk naar energieproducenten in Europa en Azië.

Bron : Persbericht Solvay