08/12/2004

SERV vraagt bijsturing van de regels voor het afkoppelen van bedrijven die lozen op rioolwaterzuiveringsinstallaties

Terug naar artikeloverzicht

Het Vlaams regeerakkoord kondigde een herziening van de omzendbrief aan die de afkoppeling van het bedrijfsafvalwater van belangrijke lozers op de riolering en op rioolwaterzuiveringsinstallaties regelt. Volgens de SERV is de geplande herziening terecht. Uit de toepassing in de praktijk blijkt immers dat de omzendbrief niet alle knelpunten oplost. Daarom formuleert de SERV vandaag op eigen initiatief voorstellen voor de aanpassing van de omzendbrief.

Huidige omzendbrief is aan herziening toe

Vandaag worden sommige bedrijven die lozen op een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Aquafin verplicht om voortaan hun afvalwater zelf te zuiveren. Zij moeten 'afkoppelen' en kunnen dus geen gebruik meer maken van de RWZI. Aan die zelfzuivering door de bedrijven zijn voordelen verbonden. Maar er zijn soms ook belangrijke milieuvoordelen en schaalvoordelen aan een collectieve zuivering samen met huishoudelijk afvalwater op een RWZI. Bovendien is afkoppeling in sommige situaties niet realistisch, bijvoorbeeld omwille van de ruimtelijke omstandigheden. Uit de praktijk blijkt dat de omzendbrief niet alle knelpunten oplost. Daarom werd in het regeerakkoord ingeschreven: "We moduleren de afkoppelingsplicht zodat win-win akkoorden mogelijk zijn mits een correcte kostenaanrekening. We passen daartoe de rondzendbrief afvalwater aan". Vandaag formuleerde de SERV op eigen initiatief voorstellen voor de aanpassing van die omzendbrief.

Toepassingsgebied moet strikter worden afgebakend

De omzendbrief hanteert een lijst van bedrijven die in aanmerking komen voor eventuele afkoppeling. De criteria die daarvoor worden gebruikt zijn niet altijd eenduidig en relevant. De SERV meent dat de omzendbrief de criteria strikter moet afbakenen en ook rekening moet houden met de hoeveelheid geloosd bedrijfsafvalwater. De niet relevante criteria kunnen worden geschrapt.

Afwegingscriteria moeten evenwichtiger zijn

In de omzendbrief bepalen enkel milieukundige en zuiveringstechnische aspecten of een bedrijf moet afkoppelen. Sociaal-economische en ruimtelijke aspecten komen pas laat in de besluitvorming aan bod, namelijk bij de aanpassing van de milieuvergunning. Volgens de SERV moet het afwegingsproces al van bij het begin evenwichtig verlopen. Dat is alleen mogelijk als de omzendbrief zowel zuiveringstechnische voorwaarden, sociaal-economische voorwaarden, ruimtelijke voorwaarden en milieuvoorwaarden bevat zodat die waar nodig tegen elkaar kunnen worden afgewogen.

Lozingsnormen moeten herzien worden

De omzendbrief bevat richtinggevende normen die soms als lozingsnorm in de milieuvergunning worden overgenomen. Een reden daarvoor is dat de sectorale lozingsnormen in Vlarem verouderd zijn. Die werkwijze is echter niet in overeenstemming met de normale methode om milieuvergunningsvoorwaarden vast te leggen. Er zou immers steeds rekening moeten worden gehouden met de best beschikbare technieken voor het bedrijf of de sector in kwestie. Dat is vandaag niet het geval. De SERV vraagt dan ook dat de richtinggevende normen uit de omzendbrief worden geschrapt en dat de huidige sectorale lozingsnomen in Vlarem II worden herzien. De SERV vraagt ook dat een bedrijf bij een beslissing tot afkoppeling een voldoende overgangstermijn krijgt.

Duidelijkheid over contracten en financiering is dringend

De omzendbrief voorziet dat bedrijven of beheerders van industrieterreinen contracten kunnen afsluiten met Aquafin. Maar er zijn tot nog toe bijna geen contracten afgesloten. Dat is vooral te wijten aan de complexe en onduidelijke financieringsregels in de omzendbrief. De regeling, inclusief de bepalingen inzake contracten, zal bovendien grondig herzien moeten worden als gevolg van de fundamentele hervorming van de financiering van de openbare afvalwaterzuiveringsinfrastructuur die de Vlaamse Regering onlangs goedkeurde. De SERV dringt erop aan dat er daarover zeer snel duidelijkheid komt. Een goede afweging en besluitvorming over individuele afkoppelingsdossiers is immers niet mogelijk zonder dat de financiering en de mogelijke inhoud van de contracten duidelijk is.

Bron : SERV