30/06/2004

Scholen erkend als inzamelpunt oude batterijen

Terug naar artikeloverzicht

In vele Vlaamse scholen worden vandaag afgedankte batterijen of printercartridges ingezameld. Wettelijk was dit echter nog niet geregeld. Minister Jef Tavernier (Groen!) schept nu - middels een ministerile rondzendbrief - duidelijkheid. "Door scholen als inzamelcentra te erkennen hebben de mensen niet alleen een extra locatie waar ze met hun afgedankte batterijen naartoe kunnen," zegt de groen-progressieve minister.
"Meteen kunnen de scholen er ook educatief iets mee."

In de omzendbrief van minister Jef Tavernier staat dat afvalbeheersorganisaties die instaan voor de recuperatie van afgedankte batterijen, de inzamelingen in de scholen moeten onderbouwen met een educatief project. "Zo'n organisatie kan bijvoorbeeld lessenpakketten samenstellen over de inzameling en het voorkomen van afval," zegt minister Jef Tavernier. Wanneer die projecten door OVAM goedgekeurd worden, kan de afvalbeheersorganisatie de inzameling via scholen starten.
"Zo hebben we dubbele winst," vindt minister Tavernier, "de drempel voor het inzamelen en verantwoord laten verwerken van batterijen wordt verlaagd en onze kinderen en hun ouders worden ingelicht over hoe ze afval kunnen voorkomen en scheiden." Het hele project gebeurt onder het strenge doch rechtvaardige oog van OVAM.
OVAM staat ook in voor de veilige inzameling van de producten. "OVAM tekent er voor dat de inzameling via scholen op een veilige manier zal gebeuren," zegt de Groen!-minister.

Door voortdurend te focussen op afvalpreventie en gescheiden ophaling hebben de groene leefmilieuministers de voorbije jaren een trendbreuk gerealiseerd. Voor het eerst in jaren daalt de totale berg huishoudelijk afval in Vlaanderen. Ook de hoeveelheid niet gesorteerd restafval daalt. In 2003 zette de Vlaming gemiddeld 152 kilogram restafval op de stoep, 11 kg minder dan in 2002.
Ongeveer 70% van alle afval wordt tegenwoordig gescheiden opgehaald.

info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier 
tel. : (02) 553 27 12
e-mail : persdienst.tavernier@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering