18/05/2015

Sanering oude gasfabriek Oudenaarde bijna afgerond

steenkool
Back to article overview

Herontwikkeling van de site 'Schelde-eiland' gaat van start

 In februari 2015 ging de OVAM van start met de sanering van De Scheldekop in Oudenaarde. Op dit schiereiland in de Schelde was van 1856 tot 1980 een gasfabriek gevestigd. De productie van gas uit steenkool heeft er geleid tot een ernstige bodemverontreiniging, waardoor de site niet meer ten volle benut kon worden. In enkele maanden tijd werden meer dan 13.000 ton verontreinigde bodem en bijna 3.000 ton verontreinigd puin afgevoerd naar reinigingscentra. Vandaag zijn meer dan 80 % van de saneringswerken achter de rug. De herontwikkeling van de site –met nieuwe appartementen, handelszaken en het nieuwe gerechtsgebouw van de stad- kan al van start gaan aangezien van meet af aan de saneringsplannen afgestemd werden op de herontwikkelingsplannen voor de site.

Gasfabrieken werden in de 19de en 20ste eeuw gebruikt om stadsgas te produceren uit steenkool. Het gas sloeg men op in grote opslagtanks, de gashouders, en gebruikte men in gaslantaarns. Door de opkomst van aardgas en elektriciteit verdwenen de gasfabrieken stilaan. Wat overbleef waren grote, verontreinigde en onbenutte sites, meestal in of nabij stadscentra. De OVAM inventariseerde de voorbije jaren meer dan honderd oude gassites. Door deze brownfields te saneren, zorgen we voor een gezonder leefmilieu maar creëren we ook nieuwe ruimte om te wonen, te ondernemen of te recreëren.

In Oudenaarde zijn de saneringswerken bijna afgerond. Op een oppervlakte van 0,55 ha werd de verontreinigde toplaag verwijderd. Op de plaatsen waar de vroegere gashouders stonden, werd tot 3 meter diep gesaneerd. Waar teerputten werden teruggevonden werd zelfs tot 5 meter diep gesaneerd. Meer dan 13.000 ton bodem, verontreinigd met teer en cyanide en bijna 3.000 ton puin werden afgevoerd naar reinigingscentra. Daarnaast werd 500 ton pure teer uit de bodem gehaald. Om de verkeershinder te beperken werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de Schelde om de verontreinigde partijen per schip te vervoeren. Grond en grondwater worden de volgende weken nog verder gesaneerd tot er geen risico’s meer zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Na afloop van de bodemsaneringswerken wordt het grondwater nog gedurende twee jaar verder gemonitord.

De saneringswerken werden slim afgestemd op de bouw- en herontwikkelingsplannen. Dat is efficiënter en spaart tijd en geld voor alle betrokken partijen. Zo moet er geen nieuwe grond aangevoerd worden op de plaats waar weldra de nieuwe ondergrondse parking aangelegd wordt en wordt de verontreiniging dieper weggegraven op plaatsen waar de groenzone rond de nieuwe gebouwen komt.

bron : persbericht OVAM