10/05/2019

Posetron eerste bedrijf in België dat ‘Nearly Off Grid’ gaat

Terug naar artikeloverzicht

Energieopslagspecialist Posetron lanceerde op 9 mei als eerste in België het innovatieve concept ‘Nearly Off Grid’, een opslagsysteem met zelflerend algoritme dat in een slimme omgeving met het elektriciteitsnet werkt. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters drukte op de lanceringsknop tijdens de conceptvoorstelling in het hoofdkantoor in Peer. Posetron investeert in totaal 130.000 euro in de technologie en zet hierbij een mijlpaal in de energietransitie.

Uw eigen energiecentrale

Door Nearly Off Grid te gaan kiezen we steeds voor de goedkoopste beschikbare energie, hernieuwbaar of van het net. U beheert uw eigen energierekening. Posetron komt nu met een totaaloplossing waarbij ze een batterij combineren met een intelligent en zelflerend systeem. Het opslagsysteem houdt rekening met variabele nettarieven, weersvoorspellingen en de momenten waarop er energie-overschotten op het net zijn. Door optimalisatie tussen de productie en afname van hernieuwbare energie en de aankoop van energie via het net op de goedkope momenten, stijgt de gelijktijdigheidsfactor (de ratio tussen opgewekte en lokaal verbruikte energie) van 30% naar 100%. Door Nearly Off Grid te gaan kunnen we zoveel hernieuwbare energie opwekken en opslagcapaciteit plaatsen als nodig is, zonder beperkingen van de netbeheerder. In eerste instantie is de oplossing gericht op bedrijven die ook ’s nachts veel energie verbruiken of niet over voldoende capaciteit van het grid kunnen beschikken.

Circulaire economie

Posetron werkt daarnaast samen met de Belgische verlichtingsfabrikant ETAP om een hoogst efficiënte LED-verlichting te ontwikkelen die door gelijkspanning gevoed wordt. Daardoor kan de stroom van zonnepanelen rechtstreeks gebruikt worden en is er geen verlies bij de omzetting naar wisselspanning. Ook USB-poorten kunnen op het lokale gelijkspanningsnetwerk aangesloten worden. In het modelproject in Peer worden de LED armaturen met uitzonderlijk lichtcomfort voor het eerst gedemonstreerd. Dit is een belangrijke innovatie voor de circulaire economie, waar maximale energiebesparing, minimale onderhoudskost en lange levensduur een grote uitdaging zijn.

3x winst

Nearly Off Grid ontlast het grid waardoor er minder investeringen in de uitbreiding en ondersteuning ervan nodig zijn. Zo is dit systeem ook voor de gemeenschap winstgevend. Met Nearly Off Grid kan je op enkele uren tijd een elektrische wagen via het lokale netwerk opladen. Eveneens zal het beschikbare vermogen stijgen voor de verbruiker. Posetron zet zo een grote stap in de efficiëntie en toepasbaarheid van hernieuwbare energie.

Kenniscentrum

Posetron start ook een Vlaams kennis- en opleidingscentrum op, waar het installateurs zal opleiden. De Chinese producent Tecloman zet hoog in op R&D. Posetron is het speerpunt van de fabrikant in Europa en zal via het centrum de technische knowhow vertalen naar ondersteuning van de Europese markt.

Startschot door Lydia Peeters

Voor de inhuldiging van het concept in Peer kwam Vlaams minister van Energie Lydia Peeters op de knop drukken, vergezeld door burgemeester Steven Matheï. “Het slim gebruikmaken van lokaal opgewekte groene stroom in combinatie met energieopslag is een volgende belangrijke stap in onze energietransitie”, aldus Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. “Hier in Peer zet men bestaande technologie op een enorm innovatieve manier in. Slimme software zal dat proces ook blijven verfijnen en optimaliseren. We mogen trots zijn dat het ‘nearly off grid’-concept op deze manier door een Limburgse KMO ontwikkeld is.” Ook Tecloman stuurde een vooraanstaande delegatie naar het evenement.

Posetron is gevestigd in Peer, waar het modelproject wordt gelanceerd. Ze zijn exclusieve invoerder voor de Benelux van Tecloman storagesystemen. Posetron stelt momenteel 4 mensen tewerk, maar voorziet in de komende jaren een verdubbeling. Het bedrijf is gespecialiseerd in oplossingen voor energieopslag en profileert zich als een innovatieve speler in de energietransitie.

Meer informatie over Posetron?

Marc Thewis | Mede-eigenaar, +32 (0)473 98 40 75, marc.thewis@posetron.be
Frank Vandijck |Mede-eigenaar, +32 (0)473 42 03 35, franck.vandijck@posetron.be
 
 
Bron: ©2019 Lydia Peeters - Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie