08/11/2019

Nieuwe wet cateringmateriaal vanaf 1 januari 2020

plastic-beke
Back to article overview

Lokale en Vlaamse overheden mogen vanaf 1 januari 2020 geen dranken meer serveren in wegwerpbekers of eenmalige drankverpakkingen. Dat geldt ook voor evenementen die niet georganiseerd worden door de overheden, van schoolfeesten tot festivals, tenzij de organisator 90 procent van de verpakkingen selectief kan inzamelen voor recyclage (en 95 procent vanaf 2022).

Weg met wegwerp

Eenmalige grote drankverpakkingen achter de toog zijn nog toegelaten, mits inzameling voor recyclage. De organisator moet de drank steeds uit herbruikbare bekers of glazen serveren. Tenzij de eventorganisator garandeert de wegwerpbekers of eenmalige drankverpakkingen voor minstens 90 procent (in gewicht of in aantal) gescheiden in te zamelen. 

Strenger voor de overheden

De Vlaamse en lokale besturen voorzien vanaf 2020 binnen hun eigen werking herbruikbare bekers, glazen of koppen voor waterfonteintjes, koffieautomaten en vergaderruimtes. Naast drankautomaten met voorverpakte dranken moeten voldoende vuilnisbakken staan voor de inzameling van het pmd. De betrokken overheden zijn provincies, provinciebedrijven, gemeenten, gemeentebedrijven en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, de Vlaamse overheidsinstellingen en de Vlaamse agentschappen (Sport Vlaanderen, De Lijn ...), exclusief onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en zorgbedrijven.

Op evenementen georganiseerd door overheden geldt de uitzonderingsregel van 90/95 procent niet. Vanaf 2022 mogen overheden ook geen wegwerpborden en -bestek meer aanbieden voor hun eigen werking en op hun eigen evenementen. Voorverpakte voedingswaren in wegwerpverpakking kunnen wel nog (chocolade, chips ...), broodjes in een minimale verpakking ook. Koude slaatjes of soep vallen hier niet onder.

Meer info

Meer informatie over de wetgeving en praktische tips en tools vindt u op de website van de Groene Vent.

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid