17/01/2017

Nieuwe beheerovereenkomsten voor de hamster en de grauwe kiekendief

Back to article overview

De Vlaamse Landmaatschappij biedt landbouwers sinds 1 januari 2017 de mogelijkheid om beheerovereenkomsten te sluiten die bijdragen aan de bescherming van de hamster en de grauwe kiekendief in het buitengebied.

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) biedt landbouwers sinds 1 januari 2017 de mogelijkheid om beheerovereenkomsten te sluiten die bijdragen aan de bescherming van de hamster en de grauwe kiekendief in het buitengebied. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege keurde de nieuwe beheerovereenkomsten onlangs per ministerieel besluit goed.

Dankzij de nieuwe beheerovereenkomsten kunnen landbouwers de kwaliteit van de leefgebieden van de hamster en de grauwe kiekendief verbeteren. Door het sluiten van die beheerovereenkomsten engageren zij zich om vrijwillig vijf jaar lang een hamster- of grauwe kiekendief-vriendelijk beheer te voeren op hun percelen gelegen in het leefgebied van die soorten.  In ruil voor hun inspanningen krijgen ze een vergoeding. “Met ingang van 1 januari 2017 werden er al voor 24 hectare beheerovereenkomsten voor hamster en grauwe kiekendief aangevraagd”, aldus minister Schauvliege. “Ik heb daarvoor ruim 45.000 euro vrijgemaakt. Landbouwers zijn een onmisbare schakel om de gebieden voor die kwetsbare soorten in te richten. Met die middelen geef ik de deelnemende landbouwers een extra duw in de rug”.

Beheerovereenkomsten voor de hamster

Voor de hamster kunnen landbouwers een beheerovereenkomst sluiten voor de aanleg en onderhoud van een luzernestrook en/of door kort na een vroeg geoogste teelt een hamstervriendelijk nateelt te zaaien. Met die maatregelen zorgt de landbouwer voor voldoende dekking en voedsel voor de hamster. Voor de aanleg en onderhoud van een luzernestrook ontvangt de landbouwer een jaarlijkse vergoeding van 1.871 euro per hectare, voor de inzaai van een hamstervriendelijke nateelt is dat 130 euro per hectare.

Alle informatie vind je in de fiche over de beheerovereenkomsten voor de hamster.

Beheerovereenkomsten voor de grauwe kiekendief

Voor de grauwe kiekendief kunnen landbouwers een beheerovereenkomst sluiten voor de aanleg en het onderhoud van een ‘luzernestrook vogelakker’, goed voor een jaarlijkse vergoeding van 1.764 euro per hectare. De luzerne kan als groenvoedergewas ingeschakeld worden in de bedrijfsvoering en zorgt ervoor dat er voedsel ter beschikking gesteld wordt aan grauwe kiekendieven en andere roofvogels. Gecombineerd met de luzernestrook vogelakker moet de landbouwer een beheerovereenkomst sluiten voor de aanleg en het onderhoud van een ‘gemengde grasstrook vogelakker’, goed voor een jaarlijkse vergoeding van 2.247 euro per hectare. Die strook vormt een geschikt leefgebied voor heel wat soorten, waaronder ook veldmuizen die als voedsel dienen voor de grauwe kiekendieven.

Je kunt alle informatie vinden in de fiche over de beheerovereenkomsten voor de grauwe kiekendief.

Enkel landbouwers met percelen in het leefgebied van de hamster of de grauwe kiekendief komen in aanmerking om de nieuwe beheerovereenkomsten te sluiten.

Interesse in het sluiten van een beheerovereenkomst?

  • Geïnteresseerde landbouwers nemen best contact op de bedrijfsplanners van de VLM. Hun gegevens zijn te vinden op in de overzichtsfolder over de beheerovereenkomsten.. De bedrijfsplanners geven gratis en vrijblijvend advies over de mogelijkheden voor beheerovereenkomsten op landbouwbedrijven. 
  • Alle informatie over deze en alle andere beheerovereenkomsten vindt u op de pagina over beheerovereenkomsten op deze website.

Filmpje over beheerovereenkomst akkervogels

Meer informatie over de beheerovereenkomst akkervogels? Bekijk dan het fimpje over de maatregelen van die beheerovereenkomst, en het belang van de gebiedsgerichte inzet van de beheerovereenkomsten en de samenwerking met landbouwers en lokale partners.

Het aantal akkervogels (zoals veldleeuweriken, patrijzen, geelgorzen en grauwe gorzen) gaat in Vlaanderen, net zoals in de rest van West-Europa, achteruit. De reden daarvoor is dat er minder voedselaanbod, en nest- en schuilgelegenheid is voor de vogels. Door grasstroken aan te leggen of vogelvoedselgewas in te zaaien op hun percelen, kunnen landbouwers een groot verschil maken voor akkervogels. Om de impact van de maatregelen te vergroten, wil de VLM beheerovereenkomsten gebiedsgericht inzetten in projecten. Samenwerking met landbouwers en lokale partners is daarbij cruciaal.

Bekijk dit filmpje over de beheerovereenkomsten akkervogels met getuigenissen van 

  • Wouter Rombouts (materiespecialist beheerovereenkomsten) over het belang van een gebiedsgerichte aanpak en samenwerking met partners,
  • Sven Jardin (bedrijfsplanner en materiespecialist beheerovereenkomsten) over de rol van de VLM-bedrijfsplanners is en welke maatregelen landbouwers kunnen nemen op hun percelen om akkervogels te helpen,
  • Raf Stassen (Regionaal Landschap Zuid-Hageland) over de samenwerking met landbouwers en de VLM voor het sluiten van beheerovereenkomsten.

Meer informatie? 

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij