19/11/2004

Mest in Vlaanderen - voortgangsrapport 2004

Terug naar artikeloverzicht

Jaarlijks maakt de Mestbank een balans van het mestbeleid in Vlaanderen: hoe evolueert de toestand, hoe groot zijn de effecten van de bestaande maatregelen, dringen zich nieuwe maatregelen op? Wie het "Voortgangsrapport 2004" doorneemt zal het merken: de problemen zijn niet van de baan, maar er is een grote vooruitgang.  
 
Het voortgangsrapport is een uitgebreid, op het eerste zicht nogal technisch, document. Er wordt bijvoorbeeld amper gekeken naar de totale hoeveelheid mest, maar naar het totaal aan nutrinten stikstof (N) en difosforpentoxide (P2O5).
Deze benadering is logisch. De hoeveelheid nutrinten (letterlijk: voedingsstoffen voor de plant) bepaalt immers in grote mate of de bemesting verantwoord is. En daarom is het in de ganse regelgeving uiteindelijk te doen: de kwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater. Het rapport werd gisteren aan minister Peeters overhandigd.

Jarenlang produceerde Vlaanderen te veel mest. In het grond- en oppervlaktewater steeg de concentratie aan nitraten (afkomstig van N) en ook de hoeveelheid in de bodem werd alarmerend hoog.
Via het mestbeleid wordt het mestoverschot in Vlaanderen weggewerkt. Vlaanderen had in 2003 nog 6 miljoen kg P2O5 en 21 miljoen kg N teveel. Enkele jaren geleden was nog sprake 36, respectievelijk 56 miljoen kg.
Maatregelen zoals betere voedertechnieken (gebruik van fosforarm en eiwitarm voeder) en de afbouw van de veestapel leverden betere resultaten op dan verhoopt.
Maatregelen voor mestverwerking en -export hebben eerder beperkt resultaat opgeleverd.
De resultaten van maatregelen voor een optimaal gebruik van dierlijke mest hinken nog verder achterop.

Andere onderwerpen die in het rapport aan bod komen zijn ondermeer:

  • Mestadministratie wordt verder vereenvoudigd
  • Meetresultaten oppervlaktewater bevestigen dalende trend op lange termijn
  • Ammoniakemissie vanuit de veeteelt daalt
  • Europese Commissie daagde Belgi voor Hof in Luxemburg

U kan het voortgangsrapport raadplegen op de website van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). :

Samenvatting van het voortgangsrapport 2004

Volledige rapport (pdf)

Vorige voortgangsrapporten

Bron : VLM