Lancering van de Belpex Green Certificates Exchange

Gepubliceerd op 22/01/2009

Op 10 maart aanstaande lanceert Belpex een nieuwe beurs voor de verhandeling van groenestroom- en warmtekrachtcertificaten. Voorwaarde is dat de afronding van de technische opzet en de administratieve goedkeuring van voldoende marktpartijen een succesvolle start toelaten. De lancering van dit platform (Green Certificates Exchange) is het resultaat van een vruchtbare samenwerking met de VREG.

Belpex GCE biedt een opportuniteit aan de ondernemingen actief in de productie van groene energie en/of op basis van warmtekrachtkoppeling en aan energieleveranciers met een quotumverplichting inzake groenestroom- en/of warmtekrachtcertificaten.

Belpex GCE betekent:

  • Een elektronisch platform dat een performante onderhandeling toelaat, waarop participanten certificaten kunnen uitwisselen met onmiddellijke levering, dankzij een directe communicatie met de database onderhouden door de VREG;
  • Een georganiseerde markt die betaling en levering garandeert aan respectievelijk verkopers en aankopers van certificaten;
  • Anonieme transacties en onderhandeling plaatsen grote en kleine marktspelers op gelijke voet

Vanaf de lancering zal de markt actief ondersteund worden om de nodige liquiditeit aan te trekken die vereist is om een transparante en betrouwbare referentieprijs te publiceren.
Deze beurs, gelanceerd dankzij een samenwerking tussen de VREG, Edora, ODE, Cogen Vlaanderen en Belpex bevordert openheid en transparantie op de certificatenmarkt en vergemakkelijkt de markttoegang voor nieuwe spelers en hernieuwbare energieproducten De certificaatprijzen worden gepubliceerd op www.belpex.be, evenals de vraag- en aanbodcurven.

De beurs mikt op een gevarieerd profiel van deelnemers, gaande van investeerders in hernieuwbare energie of warmtekrachtkoppeling, over de industrile verbruiker tot de elektriciteitsleveranciers van nationale en internationale omvang. Particuliere ondernemers kunnen hun weg tot de beurs vinden via professionele organisaties die voor hen als tussenpersoon optreden.

In de komende maanden worden de diensten van Belpex GCE eveneens uitgebreid naar de Waalse regio.

Bron : VREG