13/12/2016

Imec maakt Internet of Things-sensor voor het meten van verschillende waterkwaliteitsparameters

Back to article overview

Imec en Holst Centre stellen vandaag, 13 december 2016, de eerste miniatuursensor voor die in staat is om tegelijk de zuurtegraad (pH) en het chlorideniveau (Cl-) in een vloeistof te meten. Dergelijke sensoren zijn essentieel om de kwaliteit van water en andere vloeistoffen heel precies en op een permanente basis op te volgen. Door zijn revolutionair chip-gebaseerd ontwerp kan de sensor gemakkelijk en goedkoop in massaproductie genomen worden, waardoor hij geschikt is als basissensor voor het Internet of Things. 

Sensoren zijn de zintuigen van het groeiende Internet of Things. Ze zien, horen, voelen en ruiken hun omgeving en sturen data door naar de cloud, waar de massa gegevens verwerkt wordt tot waardevolle informatie, bv. over verkeerspatronen of luchtvervuiling. Nu is er dus voor het eerst ook een sensor die geschikt is om complexe metingen te doen in water en andere vloeistoffen, wat belangrijke nieuwe toepassingen mogelijk zal maken op het vlak van bv. milieubescherming, precisielandbouw, en gezondheidszorg.

In vergelijking met bestaande sensoren, kan imec’s sensor de concentratie van meerdere stoffen tegelijk opvolgen. En dat met een nauwkeurigheid die vergelijkbaar is met - of beter dan - de sensoren die vandaag gebruikt worden; sensoren die slechts een enkel ion meten, en die bovendien groter zijn, complexer om te fabriceren, en meer energie nodig hebben om te functioneren.

“De nieuwe ionensensor maakt deel uit van een reeks sensoren die imec en Holst Centre samen met hun partners ontwikkelen als basis voor het Internet of Things,” zei John Baekelmans, Managing Director van imec Nederland. “Het is ons doel om de performantie van huidige sensoren te verbeteren en dat in chipformaat. Onze sensoren zijn energiezuinig en uitgerust met draadloze communicatie en zijn chip gebaseerd. Hierdoor kunnen we in massa goedkoop sensorsystemen produceren en kunnen ze overal gemakkelijk in geïntegreerd worden. Zo vormen ze de basis om het Internet of Things massaal uit te rollen.”

 

 

 

Bron: © IMEC