
Natuurherstel in de Belgische Noordzee staat hoog op de agenda. Maar waar staan we vandaag, en hoe maken we van natuurherstel op zee een grootschalige realiteit? Die vragen stonden centraal tijdens het event “Opschaling van natuurherstel in het Belgisch deel van de Noordzee”, georganiseerd door de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid in samenwerking met De Blauwe Cluster.
Op dinsdag 6 mei kwamen een honderdtal stakeholders en geïnteresseerden uit verschillende sectoren actief in en rond de Noordzee samen in het Staf Versluyscentrum in Bredene. De Europese natuurherstelverordening zorgt voor extra urgentie.
“Tegen 2030 willen we twintig procent van onze Noordzee herstellen, in lijn met de natuurherstelwet”, zei minister van Justitie en Noordzee Annelies Verlinden tijdens een inleidende videoboodschap. “Daarnaast zetten we in op een betere bescherming van de ecologisch meest waardevolle delen van onze zee, onder meer via nieuwe mariene reservaten en visserijbeperkende maatregelen.”
Praktische uitvoering, financiering en communicatie
In een eerste plenaire sessie werd onder andere ingegaan op de impact van de Europese natuurherstelverordening op het Belgisch deel van de Noordzee. Tegen september 2026 moet België een concreet natuurherstelplan indienen bij de Europese Commissie.
Co-organisator De Blauwe Cluster, een samenwerkingsverband van innovatieve organisaties die streven naar een duurzame blauwe economie, zoomde in op de vraag hoe de blauwe economie kan zorgen voor versneld natuurherstel op zee.
Ruimte voor debat en interactie was er tijdens drie parallelle break-outsessies, over praktische uitvoering en innovatie, communicatie en financiering. De discussies die plaatsvonden in deze sessies zullen als voeding dienen voor het uitstippelen van de natuurhersteldossiers van de dienst Marien Milieu, waaronder het uitwerken van een communicatie- en financieringsstrategie, de opmaak van het marien natuurherstelplan, en het vormgeven van de concrete herstelprojecten. Tijdens een afsluitende plenaire sessie werden de belangrijkste conclusies van de drie sessies voorgesteld aan het voltallige publiek.
Vervolgtraject in de steigers
Het event in Bredene was de derde bijeenkomst in een traject dat in 2022 werd opgestart. Tijdens de kick-off in mei 2022 werden de drie belangrijkste habitats in de Belgische Noordzee en de beleidsvisie op natuurherstel voorgesteld. In december 2023 volgde een tweede bijeenkomst met focus op de stand van zaken en de verdere invulling van beschermingsmaatregelen.
De dienst Marien Milieu is vast van plan dit constructieve overleg met stakeholders voort te zetten. De natuur in zee herstellen is mogelijk – dat bewijzen de projecten die al lopen en die zich richten op bijvoorbeeld het herstel van oesterbanken, zoals Belreefs. Deze initiatieven zijn technisch uitdagend, maar leveren tastbare resultaten op voor onder andere de biodiversiteit. Samenwerking is daarbij essentieel. Enkel wanneer overheid, wetenschap, industrie en middenveld de handen in elkaar slaan, kunnen we natuurherstel op zee succesvol en duurzaam realiseren.
Bron: © FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu