01/09/2020

Hernieuwen beheerovereenkomsten die eind 2020 aflopen

wetgeving
Terug naar artikeloverzicht

Onder voorbehoud van definitieve wetgeving, zullen landbouwers wiens beheerovereenkomsten eind dit jaar aflopen, hun beheerovereenkomsten kunnen hernieuwen voor een looptijd van twee jaar. ​​

De Europese Commissie, de Europese Raad en het parlement werken regels uit die het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moeten vormgeven. Het is duidelijk dat het GLB voor de periode 2021-2027 niet zal aanvangen op 1 januari 2021. Er wordt verwacht dat het nieuwe GLB pas op 1 januari 2023 van start gaat. Er komt dus een overgangsperiode. Om die periode te overbruggen wordt op Europees en Vlaams niveau wetgeving voorbereid.

Onder voorbehoud van definitieve wetgeving, zullen landbouwers wiens beheerovereenkomsten eind dit jaar aflopen, hun beheerovereenkomst kunnen hernieuwen voor een looptijd van twee jaar. Die regeling garandeert enerzijds enige continuïteit en zekerheid voor de landbouwer en anderzijds worden voorafnamen op nieuw beleid beperkt.

Procedure

Voor landbouwers wiens beheerovereenkomst afloopt, zal de VLM een aanvraag opmaken voor een nieuwe beheerovereenkomst met een looptijd van twee jaar. Uiterlijk eind oktober wordt die aanvraag klaargezet op het e-loket Beheerovereenkomsten (https://eloket.vlm.be/mestbank/portaal) onder de rubriek 'Mijn aanvragen'. De landbouwer heeft tot en met maandag 16 november de tijd om de aanvraag goed te keuren via het e-loket. Er kunnen enkel beheerobjecten geschrapt worden uit de aanvraag. Andere wijzigingen zijn niet mogelijk.

Eens de aanvraag definitief ingediend, wordt de ontwerpovereenkomst opgemaakt en op het e-loket geplaatst. De landbouwer heeft tot en met donderdag 31 december de tijd om de ontwerpovereenkomst goed te keuren (te ondertekenen). Ontwerpovereenkomsten die na 31 december worden ondertekend door de landbouwer, worden afgewezen. Aansluitend zal de VLM de ontwerpovereenkomst valideren (tegentekenen). De definitieve beheerovereenkomsten wordt in de rubriek 'Mijn BO's' op het e-loket opgeslagen. De gegevens van de beheerovereenkomst worden eveneens vooringevuld in de verzamelaanvraag voor het jaar 2021.

Maximaal digitaal

De VLM streeft ernaar de procedure maximaal digitaal te laten verlopen. We raden landbouwers dan ook aan een geldig emailadres te registreren via het e-loket van het Departement voor Landbouw en Visserij (https://www.landbouwvlaanderen.be/eLoket/Domain.Eloket.Portaal.Wui/) of via het formulier 'Registratie en wijziging mailadres' dat bij de buitendienst van het Departement Landbouw en Visserij kan bekomen worden.

Kennisgeving van de modaliteiten ​Landbouwers wiens beheerovereenkomst afloopt worden hetzij per e-mail, hetzij per brief nader geïnformeerd over de modaliteiten van deze regeling.

De regeling wordt gecommuniceerd onder voorbehoud van definitieve wetgeving. Landbouwers die vragen hebben, kunnen steeds contact opnemen met hun bedrijfsplanner.

 

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Overheid