03/05/2019

Grondwerken starten in Alsembergse Beemd

Terug naar artikeloverzicht

Half mei starten de graafwerken in de Alsembergse Beemd. In het nieuwe park is er veel aandacht voor recreatie en waterberging. 

Vanaf volgend jaar genieten wandelaars en fietsers van nieuwe paden in de Alsembergse Beemd. Eerst moeten daartoe de nodige inrichtingswerken uitgevoerd worden.

In deze fase vinden de grondwerken plaats. Voor de aanleg van een bufferbekken moet ongeveer 15.000 m3 grond afgevoerd worden uit de voormalige Volvo-parking.

Een nieuw te graven gracht tussen de Molenbeek en de Leuzebeek zorgt voor een bypass, zodat de vissen de waterval aan de Ensdellemolen in de toekomst kunnen vermijden. Zo krijgt de vispopulatie opnieuw alle kansen.

Daarnaast komen er nieuwe poelen waar plaats is voor amfibieën en libellen.

Tijdens de ochtend- en avondspits zullen fietsers ongehinderd het pad Dam in de werfzone kunnen nemen. Vrachtverkeer is daar dan niet toegelaten. Overdag zal er gedurende zes weken tijdelijk een moeilijke doorgang zijn langs de werf tussen de Brusselsesteenweg en de tijdelijke brug "De Lambiek". Fietsers en voetgangers dienen dan voorzichtig te kruisen. Het wandelpad "Broek" wordt afgesloten voor voetgangers en fietsers omdat hier geen veilige kruisingen met het vrachtverkeer mogelijk zijn. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met VLM-medewerkers Rita Vermaelen (werftoezichter) op het nummer 0490/66 81 62 of Raf Nilis (leidend ambtenaar) op het nummer 0493/09 76 58.

Het project Alsembergse Beemd maakt deel uit van het landinrichtingsproject "Land van Teirlinck". Naast een veilige fietsverbinding en ontspanningsmogelijkheden biedt het nieuwe park binnenkort een aangepaste waterberging om overstromingsrisico's te verminderen. De werken worden gefinancierd door Vlaanderen voor 1.160.000 euro, de gemeente Beersel voor 500.000 euro en de provincie Vlaams-Brabant 235.000 euro. Het project krijgt ook Europese steun via LIFE BELINI.

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Overheid