27/02/2013

Goedkoop Vlaams leidingwater in Europese vergelijking

Back to article overview

Vlaanderen is één van de goedkoopste regio’s voor leidingwater in Europa. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Een type-gezin van 2 personen betaalt hier jaarlijks € 313 via haar waterfactuur. Voor de laagste inkomens komt dat neer op 2,6% van het inkomen. In Duitsland is het aandeel van de waterfactuur van dat gezin 4,7% voor de laagste inkomensgroep.

In absolute cijfers bevindt de prijs voor waterproductie- en levering en inzameling en sanering van het afvalwater voor een gemiddeld Vlaams gezin zich dicht bij het Europese gemiddelde. Voor de grotere gezinnen is de integrale waterfactuur in Vlaanderen meestal lager dan in de andere onderzochte landen.

Wanneer ook het lokale inkomen in rekening wordt gebracht, blijkt Vlaanderen één van de goedkoopste regio’s voor water. Enkel in Oostenrijk (2,5%) betaalt een 2-persoons type-gezin uit de laagste inkomensgroep iets minder voor water dan in Vlaanderen (2,6%). Uit de studie van de Vlaamse Milieumaatschappij komt Duitsland (4,7%) naar voor als relatief duurste regio voor leidingwater.

Grafiek: Overzicht van aandeel waterfactuur over inkomensgroepen in verschillende landen (2012)

Voor de type-landbouwers en type-bedrijven blijkt de gemiddelde kost van de publieke waterdiensten vergelijkbaar met deze in de andere landen. Naast een feitelijke prijsvergelijking, werd ook de organisatie van de aan- en doorrekening van waterdiensten onderzocht. Ook de wijze waarop de kosten voor de collectieve buffering en afvoer van het regenwater doorgerekend worden, is vergeleken in de studie van de VMM.

Gerelateerde inhoud : Studies en onderzoek

Bron : VMM