21/05/2013

Goede score voor Vlaamse zwemzones

Back to article overview

Het zwemwater aan de kust en in de Vlaamse zwemvijvers scoort meer dan behoorlijk. Dat bleek uit de  langetermijnbeoordeling van alle Europese zwemvijvers en badplaatsen  door de Europese Commissie. Dankzij de frequente wateranalyses van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), wordt een verminderde waterkwaliteit ook snel opgemerkt.

Het is veilig zwemmen in de Vlaamse natuurlijke zwemzones. Aan de hand van de wateranalyses van de laatste vier jaar, scoren de meeste Vlaamse zwemwaters ‘uitstekend’ (62), 23 zwemwaters scoren ‘goed’ en één scoort ‘aanvaardbaar’. Geen enkele Vlaamse zwemzone scoort ‘slecht’. Deze lange-termijnbeoordeling geeft aan dat er geen structurele problemen zijn met deze zwemzones. Een ‘slechte’ score zou betekenen dat de locatie niet langer mag uitgebaat worden als zwemzone.

Uiteraard zijn tijdelijke verontreinigingen nooit helemaal uitgesloten. Om de volksgezondheid te waarborgen voert de Vlaamse Milieumaatschappij in samenwerking met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG) een intensieve watermonitoring uit van juni tot half september. Wanneer de waterkwaliteit plots vermindert, wordt het zwemadvies bijgesteld en is tijdelijk een zwemverbod mogelijk.

De actuele waterkwaliteit en de langetermijnbeoordeling van de Vlaamse zwemzones kan u raadplegen op www.kwaliteitzwemwater.be

Alles over de Europese regelgeving over zwemwaterkwaliteit: http://ec.europa.eu/environment/water/water-bathing/

Bron : Persbericht van de Vlaamse Milieumaatschappij en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid