21/01/2005

Gezonde klassen: meer nodig dan planten

Terug naar artikeloverzicht

VIBE vzw reageert op bericht 'planten maken lucht in klassen gezonder'

Ongezonde lucht in huizen, scholen en kantoren. Het is nieuw. Of zo lijkt het. Dertig jaar geleden sloegen wetenschappers en de bio-ecologische bouwwereld ook al alarm. Sindsdien is de remedie bekend. Maar we zijn vergeetachtig.
 
"Een lijst van planten die voor gezonde scholen moet zorgen. Sympathiek, dat wel, en het zal wel wat helpen. Maar er is meer nodig. Zeker in scholen" Zo reageert Geert Bellens van VIBE, het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch bouwen en wonen, op het recente initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro-en visserijmarketing.

Architecten die gezonde gebouwen ontwerpen, werken in drie stappen. Ze isoleren het gebouw heel goed, ze weren zoveel mogelijk schadelijke bouw- en afwerkingsmaterialen n ze ventileren het gebouw continu. Dat was een kwarteeuw geleden al zo toen VIBE ontstond, midden de asbest- solventen- en gipsschandalen, maar dit geldt nu meer dan ooit.

"Het probleem wordt steeds erger", zucht Geert Bellens. "Gebouwen worden al wel eens beter gesoleerd, maar bij bouwmaterialen, afwerking en schoonmaakproducten geldt voor verbruikers en vele scholen maar n wet: hoe goedkoper hoe beter. De lijst van schadelijke chemische stoffen in onze huizen is intussen niet meer te overzien." " Dit wordt nog versterkt omdat stap drie, continu ventileren, vaak over het hoofd wordt gezien. Vervuilde lucht stapelt zich op in onze gebouwen. Kinderen, bejaarden en mensen met allergien zijn extra gevoelig. Vaak wordt de link met een ongezonde binnenlucht zelfs niet gelegd."

Misschien verbetert de situatie vanaf 2006. Bouwers voorzien hun huis dan van ventilatie, verplicht door de Vlaamse overheid. Tenminste, bij nieuwbouw. Een gevolg van de nieuwe energieprestatieregelgeving.

"Hopelijk dringt de boodschap dan stilaan door bij het grote publiek" zegt Geert Bellens "de vooroordelen rond isoleren en ventileren zijn hardnekkig. Sommige zaken krijg je er echt niet uit. Te dik isoleren kan cht niet. Slecht isoleren wel en te weinig ventileren gebeurt in de meeste gevallen."

"Scholen voorzien van planten kan zeker geen kwaad. Het psychologisch effect is bekend en soms hebben ze een positieve invloed op de luchtkwaliteit. Maar vergelijk het met de fel gepromote spaarlamp. Die zal de kerncentrales niet doen sluiten: druppels op een hete plaat."

"Scholen moeten gesaneerd worden: degelijke isolatie, correcte ventilatie en gezonde materialen. Mis je n van die drie, is de kans op een ongezond gebouw groot. In kantoorgebouwen heb je een goede stimulans: zieke werknemers brengen niet op. In scholen ligt het spijtig genoeg iets moeilijker." Voor VIBE is het voorkomen van gezondheidsproblemen door de toepassing van milieuverantwoorde en gezonde bouwmaterialen ook een eerste vereiste.
 
VIBE en de Gezinsbond werken op dit moment aan een laagdrempelig handboek getiteld 'Een gezonde woonomgeving'. Het verschijnt in het najaar. Geert Bellens: "We moeten het grote publiek bereiken met dit thema. Het is nog belangrijker dan veilig voedsel."

Meer info : VIBE vzw, Statiestraat 115, 2600 Berchem, tel: 03 / 239 74 23, info@vibe.be
 

Bron : VIBE vzw / Naturplus Belgium

_____________________________________________

Extra info :