15/06/2018

Extra steun voor onderzoek naar diepe aardwarmte

Back to article overview

De Vlaamse regering kent ondersteuning toe voor onderzoek naar diepe geothermie. Twee projecten krijgen samen bijna 390.000 euro, een deel daarvan komt van het Europese Fonds Horizon2020. Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein: “Met deze steun willen we, met 14 Europese landen tegelijk, de ontwikkeling van diepe aardwarmte versnellen. Vlaanderen, en vooral de Kempen, heeft op dat vlak een groot potentieel. Geothermie kan in de toekomst een belangrijke rol spelen in de omslag naar hernieuwbare energie.”

 

In totaal hebben 14 Europese landen beloofd om de ontwikkeling van diepe aardwarmte te versnellen. Voor Vlaanderen hebben meerdere kandidaten ingetekend op een projectoproep voor onderzoek naar geothermie, waarna twee projecten zijn geselecteerd. Ze focussen op de productie van warmte-energie uit de diepe ondergrond en op ondergrondse warmteopslag.

Bij het eerste project ‘Heatstore’ zijn drie bedrijven betrokken: het VITO in Mol, SPIE Belgium en het Kempens warmtebedrijf. De Vlaamse regering kent hen een ondersteuning van 278.756 euro toe. Het geld zal in hoofdzaak gaan naar fundamenteel en experimenteel onderzoek naar verschillende types van ondergrondse warmteopslag.

Het tweede project heet ‘CAGE’. Het onderzoek gebeurt hier door VITO en Thomas More Kempen. Dit project focust op de verbetering van de productie van diepe aardwarmte en van de business case voor een geothermisch doublet (een systeem met twee putten: een productie- en een injectieput). Hiervoor is 109.925 euro steun voorzien.

In totaal gaat het om 388.682 euro ondersteuning waarvan 84.655 euro afkomstig van Europese middelen, met name Horizon 2020.

Bart Tommelein: “Geothermische energieproductie en opslag bieden een enorm potentieel voor de omslag naar hernieuwbare energie. Voorlopig blijft die bron nog onderbenut. Met deze bijkomende steun willen we – in 14 Europese landen tegelijk – met diepe aardwarmte een versnelling hoger schakelen.”

 

Bron: © Bart Tommelein - www.tommelein.com