11/09/2018

EU-strategie voor minder plastic afval: meer recycling, verbod op microplastics

Back to article overview

De EU wil dat alle plastic verpakkingen in 2030 kunnen worden gerecycled. Het EP bespreekt al een verbod op bepaalde kunststoffen voor eenmalig gebruik.

Goedkoop en duurzaam: plastic wordt op grote schaal gebruikt in onze economie maar de stijgende populariteit gaat gepaard met groeiende hoeveelheden plastic afval en zwerfvuil met impact op de natuur en de gezondheid.

Jaarlijks wordt ongeveer 26 miljoen ton kunststofafval in de EU geproduceerd waarvan minder dan 30% wordt ingezameld voor recycling. De rest gaat naar de vuilstort, wordt verbrand of belandt op straat of in de natuur.

In een poging de plasticvervuiling aan te pakken, heeft de Commissie in januari een strategie aangenomen om ervoor te zorgen dat alle plastic verpakkingen tegen 2030 kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Verder moet het verbruik van plastic voor eenmalig gebruik en het gebruik van microplastics worden verminderd.

Microplastics 
  • minuscule deeltjes kunststof ( kleiner dan 5 milimeter) 
  • kunnen onopzettelijk gevormd worden door de slijtage van grotere stukken plastic zoals synthetisch textiel 
  • kunnen worden geproduceerd om toegevoegd te worden aan producten zoals gezichts- of lichaamsscrubs: sommige lidstaten hebben dit al verboden 

Het Belgische EP-lid Mark Demesmaeker (ECR, BE) heeft een verslag opgesteld waarin hij oproept tot een verbod op opzettelijk toegevoegde microplastics in cosmetica, producten voor persoonlijke verzorging en schoonmaakproducten tegen 2020. Verder wordt in het verslag een minimumgehalte aan gerecycled materiaal voogesteld voor bepaalde kunststofproducten die op de EU-markt worden gebracht en kwaliteitsnormen voor gerecycleerde kunststoffen. Hij stelt ook voor minimumeisen vast te stellen in productwetgeving om het vrijkomen van microplastics bij de bron aanzienlijk te verminderen,vooral voor textiel, banden, verf en sigarettenpeuken;

"Tot nu toe hebben we onze plasticafvalproblemen uitbesteed aan landen als China en China heeft onlangs besloten om alle invoer van EU-afvalplastics te verbieden, dus we moeten nu handelen, we moeten innoveren en we moeten investeren," zei Demesmaeker.

De milieucommissie stemt op donderdag 13 september over zijn verslag.

Daarnaast bespreken de leden momenteel een voorstel om plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals bestek en borden, te verbieden en meer verantwoordelijkheid te leggen bij bedrijven die goederen verpakken (voor de kosten van opruiming of recycling). De plenaire stemming is gepland voor oktober.

 

Bekijk hier de video "Een strategie voor plastic in een kringloopeconomie"

 

Bron: © Europese Unie, [2018] – EP