17/12/2003

Electriciteitsproducenten pakken ozonprobleem aan

Terug naar artikeloverzicht

De electriciteitsproducenten - onder meer Electrabel, SPE en de warmtekrachtcentrales - engageren zich om samen met Vlaams milieuminister Ludo Sannen het ozonprobleem in Vlaanderen aan te pakken. Dat doen ze door vrijwillig te zorgen voor een spectaculaire vermindering van de uitstoot van luchtvervuilende stoffen. In een milieu- beleidsovereenkomst die de electriciteitsproducenten hebben afgesloten met de minister engageren ze zich tot het nastreven van strikte emissieplafonds. De overeenkomst loopt van 2004 tot 2008 maar kan worden verlengd tot 2012.

De electriciteitsproducenten engageren zich in de MBO omde uitstoot van stikstofoxide meer dan te halveren, van 25.000 ton in 2004 naar 11.000 ton tegen begin 2013. De cijfers rond de vermindering van uitstoot van zwaveldioxide zijn zo mogelijk nog spectaculairder. De electriciteitsproducenten willen die uitstoot verminderen van 25.000 ton in 2004 naar amper 4.300 ton tegen begin 2013. Ter vergelijking: in 1990 pompten de Vlaamse electriciteitscentrales jaarlijks niet minder dan 72.000 ton zwaveldioxide in de lucht.

"De electriciteitsproducenten helpen op deze manier mee aan de realisatie van het Vlaamse ozonplan. Tegen 2010 willen we de ozonoverlast voor de bevolking met liefst 62% verminderen. De electriciteitsproducenten engageren zich met deze overeenkomst tot het vrijwillig respecteren van de voorziene emissieplafonds. Ook wanneer er nieuwe installaties worden gebouwd. Dit is een pure win-win- situatie, mogelijk dankzij onze vernieuwde aanpak. We gaan de uitstoot van de luchtvervuilende stoffen namelijk niet langer per installatie bekijken en berekenen, wel voor de gehele sector. Dat levert een voordeel op voor de electriciteitsproducenten: zij kunnen oudere installaties langer in gebruik houden, op voorwaarde dat ze voor nieuwe installaties gebruik maken van de allernieuwste milieuvriendelijke technologie. De Vlaamse overheid kent gegarandeerd de hoeveelheid stikstofoxide en zwaveldioxide die zullen worden uitgestoten en de mensen krijgen gezondere lucht. Kortom, iedereen wint bij deze afspraak.", aldus de minister.

Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.

Bron: persdienst Vlaamse regering.

Voor meer informatie over de ozon-problematiek: klik hier