20/10/2010

De waarde van de natuur: baanbrekend rapport onthult het enorme economische belang van biodiversiteit

Terug naar artikeloverzicht

Het definitieve rapport van een driejarig onderzoeksproject naar de voordelen die de wereld gratis krijgt van de natuur, is nu gepubliceerd. TEEB – The Economics of Ecosystems and Biodiversity – heeft de best beschikbare economische gegevens verzameld waarmee wordt aangetoond dat de kosten van de achteruitgang van ecosystemen en het verlies van biodiversiteit nagenoeg onbetaalbaar zijn voor onze samenlevingen. Voor dit project zijn duizenden studies samengevoegd en waarderingsmethoden, beleidsinstrumenten en actievoorbeelden van over de hele wereld onderzocht. Het rapport is gebaseerd op talloze case studies en eindigt met tien tips die burgers en beleidsmakers helpen om bij dagelijkse beslissingen rekening te houden met biodiversiteit. De Europese Commissie stelt veel financiële middelen beschikbaar voor de studie, die werd uitgevoerd onder auspiciën van het milieuprogramma van de VN.

Europees commissaris voor milieu, Janez Poto?nik, ziet het als volgt: "Terwijl we de natuur op zich natuurlijk al hoog waarderen, erkennen we ook de economische waarde van de natuur in de strijd tegen het verlies aan biodiversiteit. De Europese Commissie heeft het TEEB-project vanaf het begin ondersteund en zal dit ook blijven doen. We zullen altijd naar manieren zoeken om de analyses die door TEEB werden ontwikkeld in ons beleid te implementeren. Daarnaast willen we ook initiatieven van andere landen ondersteunen om de kosten en baten van investeringen in het beheer van biodiversiteit en ecosysteemdiensten duidelijk te maken."

Pavan Sukhdev, de leider van de TEEB-studie, verklaarde: "TEEB heeft niet alleen het belang van de natuur voor de wereldeconomie ter waarde van vele biljoenen dollars aangetoond, maar ook gewezen op verschuivingen in het beleid en slimme marktmechanismen die een frisse kijk mogelijk maken in een wereld die met een toenemend aantal uitdagingen te kampen heeft. Het goede nieuws is dat veel gemeenschappen en landen al de mogelijke voordelen zien van het verdisconteren van de waarde van de natuur in de besluitvorming."

De natuur leren waarderen

Het definitieve rapport van TEEB, "Mainstreaming the Economics of Nature", vormt een aanvulling op vier verslagen die gedurende de afgelopen drie jaar zijn gepubliceerd. Het is op drie gebieden gericht – natuurlijke ecosystemen (bossen), woongebieden (steden) en zakelijke sector (mijnbouw). Het laat zien hoe de in TEEB beschreven economische concepten en hulpmiddelen de maatschappij kunnen helpen om rekening te houden met de waarde van de natuur op alle besluitvormingsniveaus.

Het rapport illustreert hoe betalingen voor ecosysteemdiensten (PES) tot een beter beheer van het natuurlijke kapitaal kunnen leiden. In Mexico bijvoorbeeld heeft een PES-systeem het jaarlijkse percentage ontbossing gehalveerd, waterstromen en "cloud forests" beschermd en de emissie van 3,2 miljoen ton kooldioxide voorkomen.

Omdat meer dan de helft van de wereldbevolking in stedelijke gebieden woont, spelen steden een belangrijke rol in de erkenning van het natuurlijke kapitaal dat nodig is voor het behoud en de verbetering van het welzijn van de bewoners. TEEB-benaderingen kunnen dus zeer belangrijk zijn. In Nagoya (Japan) bijvoorbeeld worden ontwikkelaars die de voorschriften voor hoge gebouwen overtreden er via een systeem van verhandelbare ontwikkelingsrechten toe verplicht deze schadelijke invloed te compenseren door gebieden in het traditionele agrarische landschap van Japan aan te kopen en te onderhouden.

Tien goede tips voor het behouden van biodiversiteit

De TEEB-studie eindigt met tien aanbevelingen:

  • Openbaarmaking van en aansprakelijkheid voor negatieve gevolgen voor de natuur zouden essentiële resultaten moeten zijn van een biodiversiteitsbeoordeling.

  • Nationale rekeningen moeten worden verbeterd, zodat ook rekening wordt gehouden met de waarde van wijzigingen in natuurlijke rijkdommen en ecosysteemdiensten.

  • Een dringende prioriteit is het opstellen van consistente fysieke rekeningen voor bosbestanden en ecosysteemdiensten.

  • Bedrijfsboekhoudingen zouden externe factoren zoals milieuschade expliciet moeten vermelden.

  • "Geen nettoverlies van biodiversiteit" of "Netto positieve impact" zouden als normale handelspraktijk moeten worden gezien.

  • De beginselen van "de vervuiler betaalt" en "volledige kostendekking" zijn krachtige richtsnoeren voor de herschikking van stimulerende structuren en belastinghervormingen. In sommige contexten kan het beginsel van "de begunstigde betaalt" worden gebruikt ter ondersteuning van nieuwe positieve stimulansen.

  • Regeringen zouden naar volledige openheid van subsidies moeten streven om onbedoelde stimulansen te vermijden.

  • Er moet naar de inrichting van uitgebreider, effectiever en evenwichtiger beheerde beschermde gebieden over de hele wereld worden gestreefd. De waardevaststelling van ecosystemen kan daarbij helpen.

  • Het REDD-plus bosbehoudsysteem moet zo snel mogelijk worden geïmplementeerd.

  • De afhankelijkheid van de armen in de wereld van ecosysteemdiensten moet een bredere erkenning krijgen in ontwikkelingsacties en in milieubeleid.

Achtergrond

TEEB is een project dat wordt uitgevoerd onder auspiciën van het UNEP en wordt gefinancierd door de Europese Commissie en een aantal regeringen, waaronder die van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zweden, Noorwegen, België en Japan. Het project is erop gericht economische argumenten te formuleren die ertoe moeten leiden dat wij natuurlijke hulpbronnen anders gaan evalueren en beheren. Waardevaststelling wordt gezien als een hulpmiddel om het foutieve economische kompas, dat tot beslissingen heeft geleid die zowel het huidige welzijn als dat van toekomstige generaties schaden, bij te stellen. TEEB-rapporten hebben als doel te wijzen op de onzichtbare waarde van biodiversiteit, omdat die onzichtbaarheid vaak mede heeft gezorgd voor vernietiging van het natuurlijke kapitaal dat de grondslag vormt van onze economieën.

Meer informatie:

Alle TEEB-rapporten zijn beschikbaar op http://www.teebweb.org/

Bron : © Europese Unie