10/02/2017

CREG scan: in 6 kliks een slapend contract wakker schudden

Back to article overview
Vandaag lanceert de CREG (de federale energieregulator) een nieuwe online tool voor particulieren, zelfstandigen en kmo’s: de CREG Scan. Deze online tool is een Europese première. Met de CREG Scan wordt België het eerste land waarin de consument zijn energiecontract, zelfs als het niet meer op de markt wordt aangeboden, kan vergelijken met alle bestaande contracten. De CREG Scan is eenvoudig te gebruiken en complementair aan bestaande prijsvergelijkingswebsites, die enkel actieve energieproducten vergelijken. De CREG Scan moet ervoor zorgen dat de consument met kennis van zaken beslist en vooral over volledige informatie beschikt.

Marktvaststellingen

In het kader van haar opdrachten op het vlak van marktmonitoring stelt de CREG vast dat er nog steeds grote prijsverschillen bestaan tussen het goedkoopste en het duurste energieproduct. Consumenten blijven ook vaak bij een duur contract of gaan in op een promotie die voor hen niet altijd even interessant is. Daarnaast hebben zo’n 30% van de particuliere consumenten en zo’n 20 tot 25% van de zelfstandigen en de kmo’s een slapend contract. Slapende producten worden niet meer aangeboden op de markt en staan dus niet op de prijsvergelijkingswebsites. Een aantal slapende producten zijn bij de duurste van de markt en deze contracten kunnen niet getoetst worden via de klassieke prijsvergelijkingswebsites.

Creg scan helpt bij keuze nieuw contract

De consument stelt zich soms de vraag of het wel de moeite loont om van energieproduct te veranderen. Met de CREG Scan krijgt hij hier snel en duidelijk een antwoord op”, stelt CREG-directeur Laurent Jacquet. De CREG Scan maakt het mogelijk om in zes kliks vast te stellen of het contract, dat in het verleden afgesloten werd, vandaag nog een goede keuze is. De CREG Scan laat met andere woorden toe om snel te controleren of veranderen van contract een goede zaak is. Wie wil veranderen, kan terecht op de bestaande prijsvergelijkingswebsites waarop alle actieve energieproducten staan die leveranciers op dat moment aanbieden.

Zes kliks volstaan

De CREG Scan werkt aan de hand van zes eenvoudige vragen. Hoe gedetailleerder de informatie waarover de consument beschikt, hoe concreter het resultaat. Om de CREG Scan optimaal te gebruiken, kent de consument de naam van zijn energieproduct en de datum van zijn tarieffiche. Mocht hij die niet bij de hand hebben, dan kan hij ze eenvoudig opvragen bij de klantendienst van zijn energieleverancier.
 
De CREG Scan baseert zich op de energiecomponent, het enige element van de energiefactuur waarvoor concurrentie mogelijk is. Particulieren en kmo’s kunnen er gebruik van maken. Groepsaankopen en producten van coöperatieve verenigingen (samen zo’n 5% van de markt), die enkel voor een beperkte groep van consumenten toegankelijk zijn, zijn niet in de CREG Scan opgenomen.

Pleidooi voor meer transparantie

Met de CREG Scan wil de CREG een oplossing aanreiken voor de problematiek van de slapende energiecontracten. Marie-Pierre Fauconnier, voorzitster van het directiecomité van de CREG: “De CREG Scan kadert in onze missie om de consument te helpen om zijn rol op de elektriciteits- en gasmarkt ten volle te spelen. We stellen vast dat 30% van alle energiecontracten slapende contracten zijn. Wie zo’n contract heeft, kan dit vandaag niet meer toetsen aan het aanbod op de markt. De CREG Scan is een wake-up call. Het is belangrijk te herhalen dat particulieren, kmo’s en zelfstandigen zonder opzegtermijn noch opzegvergoeding kunnen veranderen van energiecontract. Tot dusver bleef de enige vraag of het wel de moeite loonde, en op die vraag geeft de CREG Scan een snel en duidelijk antwoord.”
 
Tot slot pleit de CREG voor meer transparantie en een grotere leesbaarheid van de energiefactuur. De consument moet de naam en de datum van zijn product gemakkelijk kunnen terugvinden op elk document (factuur of andere) dat hij van zijn energieleverancier ontvangt. De CREG roept de leveranciers dan ook op om dit voor hun klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken.
 
 
Bron : persbericht CREG