19/11/2016

COP 22 in Marrakesh: een Vlaamse balans

Back to article overview
De klimaatconferentie in Marrakech versterkte de wil van de wereld om klimaatverandering tegen te gaan. De snelle inwerkingtreding van het Klimaatakkoord van Parijs en de concrete acties zijn de voornaamste verdiensten van deze klimaattop. De afgelopen twee weken kon men al heel concreet en veel sneller dan verwacht onderhandelen over werkafspraken en -methodologieën. Die zijn nodig om uitvoering te geven aan de engagementen van vorig jaar in Parijs.
 
Tijdens deze klimaattop werd een Vlaamse bijdrage van 6,25 miljoen aan het Adaptatiefonds bekendgemaakt, dat 15 jaar geleden, uitgerekend in Marrakesh, werd opgericht. Met deze substantiële bijdrage (de grootste ooit wereldwijd door een regio) erkent Vlaanderen het belang van de internationale engagementen voor de minst ontwikkelde landen.
 
Vanuit Vlaanderen kwam nog een belangrijk signaal tijdens deze COP22. Het Vlaams Parlement keurde afgelopen woensdag immers als eerste overheid binnen België de Ratificatie van het Klimaatakkoord van Parijs goed, nadat de Vlaamse Regering dat al eerder had gedaan.
 
Joke Schauvliege: “Er is internationaal interesse en appreciatie voor de manier waarop Vlaanderen concrete klimaatacties onderneemt. Het is opvallend hoe regio's wereldwijd zelf de handen uit de mouwen steken. De komende drie jaar ben ik voorzitter van het internationale regionale netwerk nrg4sd (http://www.nrg4sd.org/). Het is een platform van uitwisselen van ervaring. Het principe "Think global, act local" zal ik de komende jaren verder uitdragen. Het thema circulaire economie zal onder mijn voorzitterschap ook concreet vorm krijgen. Onze eigen Vlaamse klimaattop van 1 december is alvast een goed voorbeeld van actie. "
 
Meer info over het voorzitterschap van minister Joke Schauvliege in nrg4sd op http://www.nrg4sd.org/category/governance/
 
 
Bron: Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur