06/06/2014

Controle zwemwaterkwaliteit voor een gezond badseizoen

Back to article overview

De komende dagen wordt mooi en warm weer verwacht. Zeker met het verlengde weekend voor de deur is dit een ideale start van het badseizoen, zowel aan de Vlaamse kust als in de zwemvijvers en recreatiewateren in het binnenland. Veilig en gezond zwemmen vereist in de eerste plaats een goede zwemwaterkwaliteit. De Vlaamse overheid houdt daarom een oogje in het zeil en rapporteert de actuele resultaten op www.kwaliteitzwemwater.be

Controle zwemwaterkwaliteit

Zwemmen, surfen, duiken, … zijn leuk en ontspannend, maar vragen toch ook de nodige voorzichtigheid. Is het water niet vervuild of ziekmakend? Wat als ik in moeilijkheden kom? Want hoewel een frisse duik op een warme zomerdag soms moeilijk te weerstaan is, vereist veilige waterrecreatie een goede zwemwaterkwaliteit en professioneel toezicht. Vergunde zwem- en recreatiezones moeten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen die erg regelmatig worden gecontroleerd. Om de volksgezondheid te waarborgen voert de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid een intensieve watermonitoring uit. Zo worden de 42 zwemzones van de kust tussen juni en half september gemiddeld anderhalve keer per week onderzocht. Momenteel is het wel nog maar in een beperkt aantal zones aan de kust toegelaten om te zwemmen (een overzicht van de geopende reddersposten is terug te vinden op www.redderaanzee.be). In de 90 zwem- en recreatievijvers begint het badseizoen al in mei: de VMM neemt gedurende die periode wekelijks waterstalen in zwemvijvers en om de twee weken in de recreatievijvers. Wanneer de waterkwaliteit plots vermindert, wordt het zwemadvies bijgesteld en is tijdelijk een zwemverbod mogelijk.

Actuele zwemwaterkwaliteit online

Iedereen kan de resultaten van de uitgevoerde controles raadplegen op www.kwaliteitzwemwater.be. De website informeert de bezoeker over het hoe en waarom van de kwaliteitscontrole van het zwem- en recreatiewater en geeft een actueel overzicht van de waterkwaliteit van zowel het kustwater als de openbare zwemvijvers en recreatievijvers in Vlaanderen.

Het Vlaamse zwemwater kreeg van de Europese Commissie recent een uitstekende score op basis van de langetermijnbeoordeling (voorbije 4 jaar).

Via een widget op de website kunnen steden, gemeenten of organisaties bovendien een applicatie op hun website installeren die automatisch de actuele waterkwaliteit weergeeft van het kustwater of de zwem- of recreatievijver(s).

Bron : VMM