26/06/2017

Conclusies van de Raad over blauwe groei

Back to article overview

De Raad heeft conclusies aangenomen die de duurzame ontwikkeling van de mariene en maritieme economieën in Europa ondersteunen. Hij herinnert aan de essentiële rol van oceanen voor het leven op aarde, economische groei, werkgelegenheid en innovatie, en benadrukt dat de druk op de oceanen en zeeën toeneemt. Daarom moeten ze beschermd worden tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

De lidstaten worden opgeroepen om de zeeën en oceanen duurzaam te beheren; het efficiënte gebruik van hernieuwbare hulpbronnen en hernieuwbare energieën te bevorderen; belemmeringen voor de groei weg te nemen; investeringen te stimuleren; en de commerciële samenwerking te intensiveren.

Ook vraagt de Raad om maatregelen die de ultraperifere, perifere, kust- en eilandregio's adequate groeimogelijkheden bieden. Verder moeten de lidstaten steun bieden aan nieuwe technologieën die bijdragen tot de maritieme economie, en moeten zij het onderwijs en het bedrijfsleven aanmoedigen om nauwer samen te werken ter bevordering van opleidings- en werkgelegenheidskansen.

 

Bron: © Europese Unie, 2017