27/06/2005

Bourgeois lanceert op werkbezoek voorstellen administratieve vereenvoudiging

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging Geert Bourgeois ging vandaag op werkbezoek bij 3 West-Vlaamse bedrijven en instellingen. Hij luisterde er naar hun bekommernissen omtrent administratieve overlast en lanceerde tegelijkertijd enkele concrete maatregelen. Via dit persoonlijke contact wil de minister op korte termijn zorgen voor een voelbare administratieve lastenverlaging.

De dag begon bij diepvriesgroentenbedrijf Pinguin in Langemark. Het bedrijf is een grote speler op  de Europese markt, maar gaat naar eigen zeggen gebukt onder gigantische administratieve lasten, zowel op federaal als op Vlaams niveau, en dit vooral met betrekking tot milieuregelgeving. Om Pinguin en andere Vlaamse bedrijven op de Europese markt alle kansen te geven, zal Bourgeois samen met minister Peeters een internationale vergelijking laten maken van het vergunningenbeleid van de andere Europese landen. Ook wordt gewerkt aan de bundeling van alle milieubepalingen in n milieuwetboek. Dat moet voor de bedrijven voor heel wat meer duidelijkheid zorgen.

De door Pinguin aangehaalde knelpunten wijzen er volgens Bourgeois ook op dat hij samen zijn collega Moerman snel werk moet maken van een systeem van een persoonlijk aanspreekpunt voor elk bedrijf in zijn contacten met de Vlaamse overheid. Een dossierbeheerder maakt het bedrijf wegwijs in de regelgeving, verstrekt alle informatie persoonlijk en op maat en is tegelijk de woordvoerder van het bedrijf voor de andere diensten van de Vlaamse overheid.

Daarna bezocht Bourgeois achtereenvolgens de zorginstelling Dominiek Savio en beschutte werkplaats Waak. Beide instellingen wezen minister Bourgeois op de lange wachttijden voor het aanvragen van hulpmiddelen voor personen met een handicap en voor de opname in een instelling. Bourgeois zal nu de kostprijs van deze procedures in kaart laten brengen om de oorzaken van de lange wachttijden te achterhalen (zoals het dubbele werk van de multidisciplinaire teams en de provinciale evaluatiecommissie). Met deze informatie zal hij concrete oplossingen uitwerken en voorleggen aan minister Vervotte. Vanuit zijn bevoegdheid voor e-government wil Bourgeois in overleg met het gemeentelijke en het federale niveau ook een e-loket voor personen met een handicap opzetten. Hier kan eenieder dan op basis van zijn individuele situatie te weten komen op welke steunmaatregelen, hulpmiddelen, enz.. hij recht heeft.

De minister wil een grondige aanpak (via de reguleringsimpactanalyse en de compensatieregel) combineren met projectmatige lastenverlaging. "Maar niet door in het wilde weg documenten af te schaffen. Contact met de doelgroepen is voor mij een belangrijke leidraad. De bedrijven en organisaties wijzen de problemen met betrekking tot procedures en administratieve verplichtingen aan, zodat ik in overleg met de functioneel bevoegde ministers voor oplossingen kan zorgen," aldus Bourgeois.

De minister zal, naast het overleg met de doelgroepen, ook intensief gaan samenwerken met belangenorganisaties. Zo komt er een structureel overleg met Voka en met Unizo en wil de minister ook de SERV actief betrekken bij onder andere de internationale vergelijking van de milieuvergunningen in Europa.

Bron : Persdienst Vlaamse regering