16/11/2015

Bioplastics, het rapport

Back to article overview

Meer en meer producenten zijn vragende partij voor milieuvriendelijke vervangers van conventionele kunststoffen gemaakt uit aardolie. Bioplastics gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals maïs, gist, aardappelschillen etc. lijken dan ook dé oplossing.

Sommige van deze kunststoffen hebben een biodegradeerbare of composteerbare eigenschap. Bacteriën en schimmels kunnen het product afbreken en het herleiden tot water, CO2 en biomassa. Dat gebeurt niet zomaar overal. De omstandigheden moeten ideaal zijn. Een biodegradeerbaar bekertje laten slingeren op de festivalweide, is geen garantie dat het daar natuurlijk zal afbreken. In het slechtste geval breekt het af tot kleine fragmenten, microplastics, waardoor het zichtbare zwerfvuil aan het blote oog onttrokken wordt en zo nog meer schade aanricht aan het milieu.

Compostering is dan weer een gespecialiseerde vorm van biodegradatie. Dit proces gebeurt alleen onder strikte voorwaarden en in een goed onderhouden composthoop thuis of in een professionele installatie.

Opletten met labels

Er bestaan normen en labels die de oorsprong en eigenschappen van bioplastics definiëren. Helaas circuleren er ook logo's die steunen op valse claims. De veelheid aan definities en logo's zorgt vaak voor verwarring. De OVAM ontwikkelde daarom verschillende folders om u te informeren over de juiste labels en een correcte interpretatie ervan.

Zijn bioplastics nu een milieuvriendelijk alternatief voor gewone plastics? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Uit het OVAM-rapport Bioplastics blijkt dat meerdere factoren in de levensloop van deze plastics een rol spelen.

Lees hier het rapport Bioplastics en de folders:

Bron: OVAM