07/06/2021

Beslissingen Ministerraad van 4 juni 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: Uitbouw Slimme Regio Vlaanderen door samenbrengen innovatiecapaciteit ondernemingen en stimuleren implementatie en kennisopbouw bij lokale besturen

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

In het kader van het Relanceplan Vlaamse Veerkracht kent de Vlaamse Regering 1,2 miljoen euro steun toe aan het initiatief om bedrijven te verenigen in het kader van Slimme Regio Vlaanderen. Het is de bedoeling om het bedrijfsleven de volgende vier jaar de kans te geven hun krachten te bundelen om innovaties te realiseren en te vermarkten. Ze keurt daarbij de lancering van de oproep 'City of Things 2021' goed en voorziet daarvoor 9 miljoen euro uit de relanceprovisie voor het Fonds voor Innoveren en Ondernemen voor de organisatie van de oproepen naar lokale besturen en 200.000 euro voor het bijbehorende co-creatieve traject. Ze beslist ook tot aanwerving van een projectmanager Slimme Regio Vlaanderen bij VLAIO en voorziet 600.000 euro voor het Fonds voor Innoveren en Ondernemen voor de overheidsopdracht rond de ontwikkeling van een 'smart retail dashboard'.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Bijlage 1 Handleiding
Bijlage 2 Controlerichtlijnen Bijlage 3 Aanmeldingsformulier Bijlage 4 Aanvraagformulier
Actieplan KPI's Richtlijnen invullen sjabloon

 


Aanpassing steunreglementering strategische transformatiesteun (STS): opheffing bonussteun en toevoeging van ontvankelijkheidsvoorwaarde over de minimale bijkomende directe tewerkstelling

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over het toekennen van strategische transformatiesteun aan ondernemingen in het Vlaamse Gewest. De wijziging in de steunregeling omvat het afschaffen van de bonussteun, de verdere integratie en concretisering in de beoordelingscriteria van de creatie van bijkomende directe tewerkstelling en de strategische en duurzame verankering van tewerkstelling in het Vlaamse Gewest, een verstrenging van de te behalen basisscores en een inhoudelijke bijsturing van de parameters. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de SERV en van VARIO, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR MB
Bijlage 1 Beoordelingskader Bijlage 2  Bijlage 3 Sectoren

 


Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 204. Grimbergen – Cokerie Grimbergen

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering principieel het brownfieldconvenant 204. Grimbergen – Cokerie Grimbergen goed. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal op het gepaste tijdstip het voorziene inspraak- en informatiemoment organiseren in samenwerking met de betrokken gemeente.

 


Addendum 3 aan brownfieldconvenant 35. Machelen – Uplace: verlenging met twee jaar

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Het decreet ontwikkelde hiervoor een systematiek waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, dat de rechten en plichten tussen partijen omschrijft. Een brownfieldconvenant kan gewijzigd worden, mits toestemming van alle partijen in het convenant, door een addendum aan het convenant. In dit kader keurt de Vlaamse Regering addendum 3 goed aan het Brownfieldconvenant 35. Machelen – Uplace. De termijn die nodig is om het Brownfieldproject te realiseren, wordt ingeschat op twee jaar. Gelet op de eindtermijn van het huidige Brownfieldconvenant op 4 juni 2021 is dan ook een verlenging van het Brownfieldconvenant nodig met een termijn van twee jaar, zijnde tot 4 juni 2023.

 


Beheersreglement 2021-2024 referentietaken ILVO voor het beleidsdomein Omgeving

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir

Sinds 2012 vervult het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) referentietaken voor het beleidsdomein Omgeving. De invulling van de referentietaken betreft de valorisatie van de technisch-wetenschappelijke kennis door het fungeren als kenniscentrum ten behoeve van specifieke noden van het beleidsdomein Omgeving op het vlak van onder andere vergunningen en vergunningsvoorwaarden, milieueffectrapportage, mestbeleid, ammoniakemissiearme stalsystemen en het beleid rond luchtkwaliteit, natuur en klimaat. De Vlaamse Regering keurt nu het ILVO-beheersreglement 2021-2024 referentietaken goed voor het beleidsdomein Omgeving. Het beheersreglement is hernieuwd en uitgebreid voor de periode 2021-2024. Zo worden extra middelen voorzien om samen met Nederland te werken aan een praktijkevaluatie van low-cost monitoringtechnieken voor luchtemissies bij stalsystemen. Er wordt ook eenmalig een bijdrage voorzien voor een maatschappelijke en socio-economische impactstudie van de beleidsscenario's met het oog op de vaststelling van een definitieve Programmatische Aanpak Stikstof. 

Nota aan de Vlaamse Regering Bijlage

 


Stopzetting complex project ‘Op de Berg’ en doorstart geïntegreerd planproces GRUP ‘Hoge Kempen’

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele

Op 14 oktober 2016 besliste de Vlaamse Regering het complex project ‘Op de Berg’ op te starten om het wettelijk, financieel en procedureel kader te ontwikkelen dat de uitdoving van het gelijknamige industriegebied vooropstelt en de omvorming tot natuur mogelijk maakt. Tijdens de raadpleging over de alternatievenonderzoeksnota werd in adviezen en reacties gesteld dat de voorgestelde alternatieven te eenzijdig focusten op één mogelijke financieringsvorm door ontginning. Na onderzoek bleek dat de potentiële inkomsten bij de verschillende andere alternatieven geenszins kostendekkend zijn. De Vlaamse Regering bevestigt daarom het uitdoofscenario voor het bedrijventerrein Op de Berg. Ze zal dit gebied na uitdoving maximaal inzetten voor de realisatie van de beleidsdoelstelling voor meer bos in Vlaanderen en een versterking van het nationaal park Hoge Kempen. In dit kader kan de procedure van het complex project worden stopgezet. Om de herbestemming van industriegebied naar natuurgebied door te voeren en in tussentijd te garanderen dat er zich geen nieuwe bedrijven vestigen of bestaande bedrijven verder uitbreiden, is de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) vereist. Gelet op de sterk gewijzigde planologische context, de wijzigingen in de bestaande toestand en de duidelijke ambitie en plandoelstelling om het gebied Op de Berg te herbestemmen naar bos- of natuurgebied wordt geopteerd voor de doorstart van een geïntegreerd planproces om de enclaves in het nationaal Park Hoge Kempen uit te laten doven. De doorstart houdt in dat maximaal gebruik wordt gemaakt van de inhoudelijke elementen die in het voorgaande planproces zijn bijeengebracht. Naast het gebied Op de Berg kunnen ook andere enclaves uit het initiële planvoorstel worden opgenomen. Tegelijk wordt onderzocht in hoeverre achterhaalde bestemmingen en ontginningsgebieden waar de nabestemming natuur al is gerealiseerd, kunnen meegenomen worden in het nieuwe planproces. In functie van de herbestemming naar natuur-of bosgebied zullen de terreinen en gebouwen gefaseerd verworven worden door het Agentschap Natuur en Bos. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal, in samenwerking met de provincie en POM Limburg, bedrijven actief begeleiden in hun zoektocht naar een nieuw bedrijventerrein. De Vlaamse Belastingdienst, afdeling Vastgoedtransacties, staat in voor de schatting en onderhandeling in functie van de verwerving van de gronden en terreinen op het bedrijventerrein Op de Berg.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP): subsidie uitvoering

Op voorstel van viceminister-president Bart Somers

De Vlaamse Regering keurt het Lokaal Energie- en Klimaatpact met de Vlaamse steden en gemeenten goed. Met het Pact engageren de lokale besturen zich om het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken; om te zorgen voor welbepaalde energiebesparingen in hun eigen gebouwen, technische infrastructuur en openbare verlichting, en om hun burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen de streefdoelen uit het pact te behalen. In totaal wordt er zo'n 24,3 miljoen euro subsidies voorzien voor klimaatacties van gemeenten ter realisatie van een of meer van de doelstellingen van het Lokaal Energie-en Klimaatpact voor 2021. De Vlaamse overheid engageert zich om via het Netwerk Klimaat professionele ondersteuning te bieden aan de lokale besturen, en via andere partners te zorgen voor projectmatige ondersteuning. Ze zal ook actief meewerken aan het elimineren van mogelijke hindernissen die lokale besturen ondervinden, het invullen van haar eigen voorbeeldfunctie, het opvolgen en stroomlijnen van de wederzijdse engagementen, het promoten van nuttige beleidsmaatregelen, en het voorzien van een extra jaarlijks budget van 10 miljoen euro als bijkomende ondersteuning van de klimaatpactacties van de gemeenten die het pact ondertekenen, naast een vast gedeelte van de vrij beschikbare middelen binnen het Vlaams Klimaatfonds. De Vlaamse minister bevoegd voor het binnenlands bestuur zal het Pact namens de Vlaamse Regering ondertekenen en zorgen voor de verdere uitvoering van dit besluit. 

 


Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Omgeving Complex E40-N466 Drongen’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Het bestaande op- en afrittencomplex van de autosnelweg E40 (A10) met de N466 in Drongen-Baarle voldoet niet meer aan de huidige normen van afwikkelingskwaliteit, verkeersveiligheid en knooptypologie. Volgens de visie uit het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV), en om de kans op files op het hoofdwegennet te vermijden, moet het verouderde op- en afrittencomplex op een andere manier worden ingericht. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu de startnota goed voor het GRUP 'Omgeving Complex E40-N466 Drongen'. In de startnota worden twee locatie-alternatieven voorgesteld: een centraal en een oostelijk complex. De Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening zal de vereiste adviezen inwinnen over de startnota en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren en raadplegen over de inhoud van de startnota. 

Nota aan de Vlaamse Regering Startnota Bijlage 1: Alternatievennota

 


Wijzigingbesluit handelingen van algemeen belang: Verplaatsbare constructies voor gegroepeerde tijdelijke huisvesting en projecten door of in opdracht van de overheid

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Op grond van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan de Vlaamse Regering de stedenbouwkundige handelingen van algemeen belang vastleggen. Deze handelingen kunnen genieten van een aantal afwijkingsmogelijkheden, waaronder een anticipatieve vergunning of een vergunningsmogelijkheid in strijd met stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften, mits voldaan wordt aan de nodige voorwaarden. De Vlaamse Regering actualiseert nu de handelingen die als handelingen van algemeen belang te beschouwen zijn, en wijzigt daarvoor principieel het nodige besluit. Er worden grosso modo twee wijzigingen aangebracht, meer bepaald met betrekking tot de tijdelijke plaatsing van verplaatsbare constructies die louter dienen voor gegroepeerde tijdelijke huisvesting van werknemers enerzijds, en projecten gericht op landschapsinrichting en bodemsanering anderzijds. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering Verslag aan de Vlaamse Regering BVR

 


Wijziging Energiebesluit: retroactieve investeringspremie voor andere decentrale productie-installaties dan fotovoltaïsche zonnepanelen waarvoor de virtuele terugdraaiende teller wegvalt en voor de plaatsing van een warmtepomp in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar Energiebesluit voor wat betreft het invoeren van een retroactieve investeringspremie voor andere decentrale productie-installaties dan fotovoltaïsche zonnepanelen waarvoor de virtuele terugdraaiende teller wegvalt en voor de plaatsing van een warmtepomp in dienst genomen voor 1 januari 2021 in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen. Het besluit beoogt een oplossing aan te bieden voor de prosumenten die worden getroffen door de gevolgen van het arrest van het Grondwettelijk Hof over de terugdraaiende teller. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen van de VREG, de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, de Gegevensbeschermingsautoriteit en daarna van de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Bijlage

 


COVID-19: verlenging civiele noodsituatie tot en met 24 oktober 2021 in het kader van de afwijkingsregeling op de omgevingsvergunnings- of omgevingsmeldingsplicht

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​De huidige civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid loopt af op 26 juni 2021. Op dat ogenblik zullen de vaccinaties in de vaccinatiecentra nog niet volledig afgelopen zijn. Sommige vaccinatiecentra doen evenwel beroep op de noodsituatie om zich in regel te stellen op het vlak van vergunningen en meldingen. Daarom roept de Vlaamse Regering principieel een nieuwe noodsituatie uit van 27 juni 2021 tot en met 24 oktober 2021. Deze vaststelling geldt louter in het kader van de afwijkingsregeling op de omgevingsvergunnings- of omgevingsmeldingsplicht voorzien in artikel 4 van het Nooddecreet van 20 maart 2020. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Inning en consignatie overtredingen in het kader van het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief twee koninklijke besluiten over het vervoer van gevaarlijke goederen. Het gaat enerzijds om een omzetting van de geactualiseerde voorschriften rond het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen op de weg (ADR-verdrag) en anderzijds om een aanvulling van de lijst met inbreuken en de daaraan gekoppelde boetes.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies RvS Bijlage

 


Vlaamse Mobiliteitsvisie

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit met de Vlaamse Mobiliteitsvisie. De Vlaamse Mobiliteitsvisie, zoals voorzien in het decreet Basisbereikbaarheid, is een strategische langetermijnvisie op de gewenste mobiliteitsontwikkeling in het Vlaamse Gewest, voor het hele grondgebied van het Vlaamse Gewest. De Vlaamse Mobiliteitsvisie vertrekt vanuit de maatschappelijke betekenis van mobiliteit: maximale verbondenheid en bereikbaarheid garanderen op een duurzame en veilige manier, en op maat van alle mensen en bedrijven. Daarbij horen vier perspectieven tegen 2050: geen zware verkeersslachtoffers meer; geen vervoersemissies meer; een vlotte en naadloze mobiliteit; en de materiaalvoetafdruk voor mobiliteit verminderen met 60%. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MORA, van de Federale Regering, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Bijlage

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 4 juni 2021