03/04/2018

Beslissingen Ministerraad van 30 maart 2018

Back to article overview

Beslissingen Ministerraad 30 maart 2018

Conceptnota 'Vlaams energie- en klimaatplan: plan van aanpak'

 
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de conceptnota 'Vlaams energie- en klimaatplan: plan van aanpak'. Het gaat om de omzetting van het Energiepact in een operationeel plan.
 
 

Omgekeerde toegankelijkheid natuur

 
Na advies van de Minaraad en van de SALV hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het Bosdecreet en het decreet over natuurbehoud en het natuurlijk milieu wijzigt. De wijzigingen hebben twee doelstellingen: enerzijds zorgen voor een betere en snellere benutting van de middelen van de financiële boscompensatie, door de financiering van de Vlaamse overheid op dezelfde hoogte te brengen als de inkomsten verbonden aan de financiële boscompensatie; en anderzijds zorgen voor een verhoogde toegankelijkheid van natuur in Vlaanderen. Tegelijk wordt een differentiatie voorzien in het subsidiepercentage, zodat aankoop van te bebossen gronden die gelegen zijn in planologisch bosgebied hoger wordt gesubsidieerd. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 
 
 
 

Samenwerkingsakkoord grensoverschrijdende overbrenging afvalstoffen

 
De Vlaamse Regering keurt het gewijzigde samenwerkingsakkood goed tussen de Federale Staat en de gewesten over de coördinatie van het beleid rond grensoverschrijdende overbrenging van afvalstoffen. Het gaat om een opfrissing van het oorspronkelijke akkoord van 1994, rekening houdend met de aanduiding van een doorvoerautoriteit in het licht van de Zesde Staatshervorming. Ze hecht tegelijk haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Minaraad en van de SERV, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State. 
 

Optimalisatieprogramma bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur 2019-2023

 
De Vlaamse Regering stelt het investeringsbudget voor de uitbouw van de bovengemeentelijke waterzuiveringsinfrastructuur voor het programmajaar 2019 vast op 230 miljoen euro, waarvan 130 miljoen in het kader van het Lokaal Pact met de gemeenten. Ze hecht ook haar goedkeuring aan het Optimalisatieprogramma 2019-2023: Ontwerp van investeringsprogramma voor de optimalisatie van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur binnen het Vlaamse Gewest en aan het voorstel om 50 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de overloop van het investerings- en renovatieprogramma van de programmajaren tot en met 2009. In afwachting van een oplossing ten gronde keurt ze de opname goed op het Optimalisatieprogramma 2019 ten laste van het budget Lokaal Pact van het project 'Rioleringswerken in het kader van fietssnelweg langs N276'. De minister bevoegd voor het leefmilieu en het waterbeleid zal het Optimalisatieprogramma 2019 ter uitvoering opdragen aan de nv Aquafin en zorgen voor de opvolging en uitvoering van dit programma. De bevoegde minister mag bij de eerstvolgende subsidiëringsprogramma’s (in voorafname) de technisch afscheidbare dienstrioleringen principieel opnemen op het Optimalisatie-programma 2020; en de reeds eerder opgedragen projecten doorschuiven naar het OP 2015 of 2016 voor zover de marge op deze OP’s voldoende groot is.
 

Beleidsplanning ruimtelijke ordening: regels voor opmaak

 
Zowel het Regeerakkoord 2014-2019 als de Beleidsnota Omgeving 2014-2019 voorzien de modernisering van het systeem van beleidsplanning. Om het nieuwe systeem van beleidspanning te operationaliseren, keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed met de uitvoeringsregels van ruimtelijke beleidsplannen. Het besluit regelt het opmaakproces van de ruimtelijke beleidsplannen en de inwerkingtreding van de nieuwe decretale bepalingen over de ruimtelijke beleidsplannen. 
 
 
 
 
Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 30 maart 2018