25/06/2018

Beslissingen Ministerraad van 22 juni 2018

Back to article overview

Steunregeling kleine en middelgrote windturbines

Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein
 
De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over het invoeren van een steunregeling voor kleine en middelgrote windturbines. Het investeringssteunprogramma moet kleine tot middelgrote windturbines financieel ondersteunen en stimuleren om lokale groenestroomproductie op basis van windenergie mogelijk te maken en zo ook de marktintroductie van dit type windturbines te versterken. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 
 
Kleine en middelgrote windturbines - nota Kleine en middelgrote windturbines - BVR
  

ADR-regelgeving: inning boetes overtredingen vervoer over de weg van gevaarlijke goederen

Op voorstel van minister Ben Weyts
 
De Vlaamse Regering wijzigt principieel het koninklijk besluit over de inning en de consignatie van een som bij het vaststellen van overtredingen rond het vervoer over de weg van gevaarlijke goederen, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen (ADR). Het ADR wordt om de twee jaar aangepast aan de laatste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen en evoluties in het wegvervoer van gevaarlijke goederen. Nu wordt de bijlage met inbreuken aangepast, worden een aantal boetebedragen beter afgestemd op de risicocategorieën en worden de bedragen die betrekking hebben op de ladingzekering van gevaarlijke goederen in overeenstemming gebracht met de nieuwe tarieven voor onmiddellijke inningen bij de ladingzekering van bedrijfsvoertuigen. Over dit besluit wordt overleg gepleegd met de gewestregeringen. Er wordt ook advies gevraagd van de Vlaamse raadgevende commissie administratie-nijverheid en daarna van de Raad van State.
 
ADR Boetecatalogus - nota ADR Boetecatalogus - BVR ADR Boetecatalogus - bijlage
 

Vervoer van gevaarlijke goederen over de weg: aanpassing regelgeving

Op voorstel van minister Ben Weyts
 
Na overleg met de betrokken gewestregeringen en na advies van de Vlaamse raadgevende commissie administratie-nijverheid en van de Raad van State, past de Vlaamse Regering definitief de regelgeving aan over het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR). Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn met een bundeling van amendementen aan de ADR-regelgeving naar Belgisch recht.
 
 

Wijziging bepalingen Landinrichtingsplan Onthaalinfrastructuur Bulskampveld

Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Op 23 december 2016 heeft de Vlaamse Regering het landinrichtingsplan Onthaalinfrastructuur Bulskampveld goedgekeurd. Nu voert ze een aantal aanpassingen door met betrekking tot de uitvoering of de kostenraming van de maatregelen.
 

Bekrachtiging waterwetboek

Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse Regering in haar vorige vergadering definitief het besluit goed dat het decreet met algemene bepalingen over milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimelijke Ordening en het decreet over de onteigening van algemeen nut wijzigde. Bedoeling was de waterregelgeving die tot het beleidsdomein Omgeving behoort te coördineren en samen te voegen. In dat besluit gaat het over de regelgeving uit het decreet integraal waterbeleid, het Drinkwaterdecreet, de wet Oppervlaktewateren en de artikelen over de heffingsregeling uit het Grondwaterdecreet. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat die coördinatie en codificatie van de waterregelgeving bekrachtigt en de gecoördineerde regelgeving opheft. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
 

Wijziging wet op de riviervisserij

Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Na advies van de Minaraad wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel de wet op de riviervisserij met betrekking tot het visverlof en het vervoer van levende aasvissen. De maximumleeftijd van het jeugdvisverlof wordt opgetrokken en het jeugdvisverlof wordt aantrekkelijker gemaakt voor jongeren. Het meenemen van zelf gevangen vissen, dat een impact heeft op de visbestanden, valt voortaan onder de categorie van een groot visverlof. Het aantal levende aasvissen dat een visser mag vervoeren en tijdens het hengelen in zijn bezit mag houden, wordt teruggebracht van twintig naar vijf stuks, zodat de regels rond het bezit en het vervoer van vissen beter controleerbaar worden. Bedoeling is de hengelsport voor jongeren aantrekkelijker te maken. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
 

22 juni 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege

Voor afgedankte voertuigen geldt een aanvaardingsplicht. Die houdt in dat de producent verantwoordelijk is voor het beheer van deze producten in de afvalfase. De uitvoering van de aanvaardingsplicht wordt vastgelegd in een milieubeleidsovereenkomst (MBO), afgesloten tussen de Vlaamse Regering en de sectorfederaties. De Vlaamse Regering keurt nu het ontwerp van milieubeleidsovereenkomst voor afgedankte voertuigen goed. Na ondertekening door de partijen treedt de nieuwe MBO in werking tien dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad.
 
MBO voertuigwrakken - nota MBO voertuigwrakken - bijlage
MBO voertuigwrakken - bijlage MBO voertuigwrakken - bijlage

 


Wijziging Bosdecreet en decreet over het natuurbehoud en het natuurlijk milieu

Op voorstel van Vlaams Parlement
 
De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet met diverse wijzigingen van het Bosdecreet en het decreet over het natuurbehoud en het natuurlijk milieu. Dit wijzigingsdecreet werd op 13 juni 2018 aangenomen door het Vlaams Parlement. 
 
Decreet wijziging wet op riviervisserij - nota Decreet wijziging wet op riviervisserij - decreet
Decreet wijziging wet op riviervisserij - memorie Decreet wijziging wet op riviervisserij - advies

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 22 juni 2018