06/04/2021

Beslissingen Ministerraad van 2 april 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: besteding toegewezen middelen beleidsveld Onroerend Erfgoed

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

​In uitvoering van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ is een budget van 100 miljoen euro gereserveerd voor investeringen in ‘onroerend erfgoed’. Deze middelen zullen worden ingezet voor het onderhoud en de restauratie van onroerend erfgoed, en meer bepaald een selectie aan projecten met een bredere maatschappelijke meerwaarde. De Vlaamse Regering keurt nu de voorgestelde benutting goed van de aan het beleidsveld Onroerend Erfgoed toegewezen middelen.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Addendum ‘non - discriminatie en inclusie’ bij 36 sectorconvenants 2021-2022

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt de 36 addenda 'non-discriminatie en inclusie' bij de sectorconvenants 2021-2022 goed voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 voor de volgende sectoren: de sector van het APCB; de audiovisuele sector van de filmproductie; de autosector en aanverwante sectoren; de begrafenissector; de sector betonindustrie; de sector binnenscheepvaart; de sector bouw; de sector handel in brandstoffen; de sector van de detailhandel; de sector diamant; de sector voor de erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren; de sector van de elektriciens: installatie en distributie; de grafische sector; de groene sectoren; de horecasector; de sector van de stoffering en houtbewerking, de sector van de houtnijverheid van de bosontginning, van de zagerijen en van de houthandel; de sector van het Paritair Comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek; de sector kappers, fitness en schoonheidszorgen; de sector kleding en confectie; de sector lokale besturen; de sector metaalarbeiders en bedienden; de sector van de papier- en kartonverwerkende nijverheid; de sector van de private autobus- en autocarbedrijven; de sector van de chemie, kunststoffen en Life Sciences; de Social Profit; de sector van de taxiondernemingen en de diensten voor het verhuur van voertuigen met bestuurder; de sector textiel; de sector textielverzorging; de sectoren transport en logistiek en grondafhandeling op de luchthavens; de sector van de uitzendarbeid; de sector vastgoed; de sector verhuisondernemingen, meubelbewaring en aanverwante activiteiten; de sector van het vermakelijkheidsbedrijf; de sector van de voedingshandel; de sector voedingsnijverheid en de sector van de vrije beroepen. De addenda ‘non-discriminatie en inclusie’ geven invulling aan het decretaal thema ‘evenredige arbeidsdeelname en diversiteit’ uit de sectorconvenants. Elke sector krijgt 85.000 euro subsidie voor het uitvoeren van deze addenda.

 


Toekenning van 1 miljoen euro strategische transformatiesteun aan Zoutman nv in Roeselare

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 1 miljoen euro toe aan Zoutman nv in Roeselare. Zoutman nv is een volwaardig zeezoutraffinagebedrijf dat wil inzetten op de ontwikkeling en op de productie van een ecologisch additiefvrij zeezout dat de juiste fysicochemische eigenschappen bezit voor internationale verkoop en dat in aanmerking komt voor een clean label en/of biolabel voor voedingstoepassingen. Daarvoor is een nieuwe productieinstallatie nodig. 

 


Welzijn roofvogels in gevangenschap: wijzigingsbesluit

Op voorstel van viceminister-president Ben Weyts

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over het welzijn van in gevangenschap gehouden roofvogels. Het besluit bleek na toepassing van 2 jaar aan een update toe. De wijzigingen willen onder andere tegemoet komen aan de in positieve zin gewijzigde situatie op het terrein van vandaag. Verder worden een aantal achterpoortjes gesloten en onduidelijkheden weggewerkt, zoals over de huisvestingsnormen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Interne reorganisatie Vlaamse Milieumaatschappij (VMM): aanpassing besluiten

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Binnen de Vlaamse Milieumaatschappij werd een traject doorlopen om de interne werking te optimaliseren. De interne reorganisatie zorgt ervoor dat benamingen van entiteiten veranderen, zodat verwijzingen naar deze afdelingen en diensten in besluiten van de Vlaamse Regering ook moeten aangepast worden. Daarnaast wordt de digitale kaart vereenvoudigd, die gebruikt wordt voor de afbakening van de adviesbevoegdheid van de afdeling bevoegd voor lucht bij omgevingsvergunningsaanvragen voor stedenbouwkundige handelingen. De Vlaamse Regering wijzigt hiervoor principieel diverse besluiten. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Vlaams reglement duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema): wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de SERV, de Minaraad en de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Vlarema (Vlaams regelement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen) om de Europese kaderrichtlijn afvalstoffen, de richtlijn havenontvangstvoorzieningen voor afvalafgifte van schepen en International maritime organization (IMO)-richtsnoeren om te zetten in Vlaamse wetgeving. Het Vlarema wordt aangepast om de gescheiden inzameling en recyclage van een aantal afvalstoffen te bevorderen, zoals sloopafval, bioafval uit restafval, matrassen, afvalbanden, batterijen en accu's, bedrijfsrestafval en asbest. Nieuwe bepalingen maken de digitalisering van afvaltransportdocumenten mogelijk zodat de tracering van transport en verwerking van afval wordt bevorderd. Over dit besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies Minaraad
Advies wetgeving VTC Verslag aan de Vlaamse Regering Bijlage 1
Bijlage 2 Bijlage 3 Bijlage 4
Bijlage 5 Bijlage 6  

 


Lancering van oproepen tot het indienen van sensibiliserings- en overtuigingsinitiatieven voor het verhogen van de renovatiegraad

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het kader van de invulling van de beleidsinitiatieven voor het verhogen van de renovatiegraad en het bewaken van de betaalbaarheid van de energiefactuur, zoals aangekondigd in de Beleidsnota Energie 2019-2024, lanceert de Vlaamse minister van Energie oproepen voor drie energieconsulentenprojecten: renovatiecoaches, thermografie, en begeleiding bij de overstap naar een voordeligere energieleverancier. De Vlaamse Regering neemt kennis van deze calls en hecht haar goedkeuring aan de reservering van het voorgestelde budget (5,15 miljoen euro). Voor de financiering wordt deels beroep gedaan op middelen uit het Energiefonds waar cofinancieringsmiddelen uit het Vlaams Klimaatfonds worden aan toegevoegd.

BIS-Nota aan de Vlaamse Regering Ministerieel Besluit
Bijlage aanvraagsjabloon Bijlage 2 aanvraagsjabloon

 


Opheffing Polder van Kruibeke

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Door overdracht van beheerstaken naar De Vlaamse Waterweg en de provincie Oost-Vlaanderen voert de Polder van Kruibeke geen waterbeheer meer uit. Op vraag van het polderbestuur beslist de Vlaamse Regering nu tot opheffing van de Polder van Kruibeke. De opheffing van inactieve polders draagt bij tot de administratieve vereenvoudiging voor de gemeenten en provincies en zorgt voor een betere dienstverlening voor de burgers.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Bijlage

 


COVID-19: wijzigingsbesluit tijdelijke regeling horecaterrassen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De eventuele heropening van de horeca in coronatijden zal ongetwijfeld gepaard gaan met veeleisende protocollen rond maximale bezetting en ventilatie. Om de heropening van horecazaken in het kader van deze COVID-19 maatregelen te vergemakkelijken, wijzigt de Vlaamse Regering nu, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit dat de stedenbouwkundige handelingen bepaalt waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is. Dankzij de wijziging is tot eind maart 2022 geen omgevingsvergunning vereist voor de plaatsing van niet overdekte en overdekte terrassen. Wie de terrassen permanent wil plaatsen, ook later in 2022, zal wel een vergunning moeten aanvragen. De eventuele toelatings- en meldingsplichten voor terrassen in een beschermde erfgoedcontext blijven van toepassing, ook in 2021.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies RvS Verslag aan de Vlaamse Regering

 


GRUP 'Demervallei en Laak tussen Diest en Werchter': definitieve vaststelling

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Demervallei en Laak tussen Diest en Werchter' en keurt de bijbehorende bijlagen goed. Het plan omvat de herinrichting van de Demervallei en de vallei van de Laak op het grondgebied van Aarschot, Begijnendijk, Diest, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem en Tremelo. Zo worden, naast het garanderen van de veiligheid van woon- en industriezones tegen overstromingen, ook de natuurlijke en landschappelijke kenmerken van deze belangrijke rivier en zijn vallei hersteld en wordt een toeristisch-recreatieve ontwikkeling op een duurzame manier bevorderd. Ook werden doelstellingen voor landbouw en socio-economische ontwikkelingen geïntegreerd. De Vlaamse Regering bekrachtigt ook de uitvoering van het Sigmaproject, met name de geactualiseerde planning en verdere inrichting van winterbed en wetlands en de toepassing van het flankerend beleid in de Demervallei en de Laak.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR AdvieS RvS 
VR 2021 0204 DOC.0375-4 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-5 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-6 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-7 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-8 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-9 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-10 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-11 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-12 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-13 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-14 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-15 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-16 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-17 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-18 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-19 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-20 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-21 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-22 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-23 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-24 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-25 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-26 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-27 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-28 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-29 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-30 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-31 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-32 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-33 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-34 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-35 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-36 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-37 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-38 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-39 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-40 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-41 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-42 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-43 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-44 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-45 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-46 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-47 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-48 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-49 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-50 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-51 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-52 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-53 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-54 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-55 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-56 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-57 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-58 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-59 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-60 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-61 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-62 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-63 GRUP Demer en Laak - bijlage 
VR 2021 0204 DOC.0375-64 GRUP Demer en Laak - bijlage  VR 2021 0204 DOC.0375-65 GRUP Demer en Laak - bijlage             

 


Energiedecreet uitwisseling gegevens kredietgevers en Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet wijzigt, wat de uitwisseling van gegevens tussen kredietgevers en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) betreft. Dit wijzigingsdecreet werd op 31 maart 2021 aangenomen door het Vlaams Parlement.

Wijzigingsdecreet

 


Wijziging Energiedecreet naar aanleiding schrapping virtueel terugdraaiende teller door Grondwettelijk Hof

Volgend op het arrest van het Grondwettelijk Hof beslist de Vlaamse Regering tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet wijzigt. Het gaat onder meer om de reparatie van enkele artikels over de uitrol van digitale meters en over de terugdraaiende teller, na de vernietiging ervan door het Grondwettelijk Hof. Dit wijzigingsdecreet werd op 31 maart 2021 aangenomen door het Vlaams Parlement.

Wijzigingsdecreet

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 2 april 2021