19/11/2018

Beslissingen Ministerraad van 16 november 2018

wetgeving
Back to article overview

ADR-regelgeving: inning boetes overtredingen vervoer over de weg van gevaarlijke goederen

Op voorstel van minister Ben Weyts

Na advies van de Vlaamse raadgevende commissie administratie-nijverheid en na overleg met de gewestregeringen wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het koninklijk besluit over de inning en de consignatie van een som bij het vaststellen van overtredingen rond het vervoer over de weg van gevaarlijke goederen, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen (ADR). Het ADR wordt om de twee jaar aangepast aan de laatste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen en evoluties in het wegvervoer van gevaarlijke goederen. Nu wordt de bijlage met inbreuken aangepast, worden een aantal boetebedragen beter afgestemd op de risicocategorieën en worden de bedragen die betrekking hebben op de ladingzekering van gevaarlijke goederen in overeenstemming gebracht met de nieuwe tarieven voor onmiddellijke inningen bij de ladingzekering van bedrijfsvoertuigen. Er wordt nu nog advies gevraagd van de Raad van State.

ADR Boetecatalogus - nota ADR Boetecatalogus - BVR ADR Boetecatalogus - bijlage
ADR Boetecatalogus - bijlage ADR Boetecatalogus - advies  
 

Investeringen in maatregelen ter bevordering van ecologisch en veilig goederenvervoer: verhoging maximumsubsidiebedrag

Op voorstel van minister Ben Weyts, minister Philippe Muyters en minister Joke Schauvliege
 
Op 22 september 2017 besliste de Vlaamse Regering tot regeling van subsidies aan ondernemingen voor uitgaven ter bevordering van ecologisch en veilig goederenvervoer. Het besluit voorzag in een gereglementeerde subsidie voor ondernemingen om de omschakeling naar een veiliger en meer ecologisch transport te ondersteunen. Om er voor te zorgen dat het budget niet ontspoorde, werd het jaarlijks maximaal uit te keren subsidiebudget vastgelegd op 36,3 miljoen euro. Hierbij wordt rekening gehouden met de beperkte financiële draagkracht van de kleine ondernemingen. Uit maandelijkse monitoring blijkt dat het maximale subsidiebedrag niet volledig zal worden benut. Daarom wordt geopteerd het maximaal te subsidiëren bedrag per voertuig te verhogen van 3000 euro naar 5000 euro. De subsidieaanvragers die steun hebben ontvangen op basis van een subsidieaanvraag die werd ingediend in de periode tussen 20 november 2017 en de inwerkingtreding van dit besluit hebben, gelet op het gelijkheidsbeginsel, recht op de verhoging van deze steun tot een maximum van 5000 euro per voertuig. Het maximumsubsidiebedrag per onderneming wordt vastgelegd op 100.000 euro per 3 jaar. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel haar besluit van 22 september met als doel het maximumsubsidiebedrag te verhogen. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 
 
 

Toekenning strategische transformatiesteun aan Unilin bvba in Wielsbeke

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
De Vlaamse Regering kent 605.000 euro strategische transformatiesteun toe aan Unilin bvba in Wielsbeke. De groep Unilin maakt deel uit van het Amerikaanse bedrijf Mohawk Industries Inc., wereldwijd leider in de sector van de vloerbedekking, en biedt een volledige waaier producten aan: van getuft en geweven kamerbreed tapijt tot keramische tegels, laminaat, hout, natuursteen, vinyl en karpetten. Unilin wenst een nieuwe innovatiesprong te maken en een vernieuwend type laminaat op de markt te brengen, dat niet enkel zal zorgen voor een technologische en concurrentiële voorsprong, maar ook voor een product dat de concurrentie kan aangaan met echt parket. 
 

Decreet dat het Energiedecreet wijzigt, wat betreft directe lijnen en directe leidingen

Op voorstel van Vlaams Parlement
 
De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet wijzigt, wat betreft directe lijnen en directe leidingen. Dit wijzigingsdecreet werd op 7 november 2018 door het Vlaams Parlement aangenomen.
 

Decreet met diverse bepalingen over energie

Op voorstel van Vlaams Parlement
 
De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet met diverse bepalingen over energie. Dit decreet werd op 7 november 2018 door het Vlaams Parlement aangenomen. 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 16 november 2018