26/05/2021

Beheerovereenkomsten in het nieuwe GLB (2023-2027)

roofvogel_valk
Terug naar artikeloverzicht

De VLM bereidt de inzet van de beheerovereenkomsten in het GLB 2022-2027 mee voor. Die beheerovereenkomsten zullen thema's omvatten als soortenbescherming, bufferen en verbinden (randenbeheer), onderhoud kleine landschapselementen en botanisch beheer.

​​De beheerovereenkomsten maken deel uit van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het GLB legt het Europese landbouwbeleid vast voor de volgende 7 jaar. Het vorige GLB liep van 2014 tot en met 2020. Het beslissingsproces voor het nieuwe GLB liep vertraging op, waardoor het nieuwe GLB zal starten in 2023 en loopt tot eind 2027. Het nieuwe GLB zal ook leiden tot aanpassingen aan de huidige beheerovereenkomsten. Op dit moment zitten we in een overgangsperiode.

De VLM bereidt de inzet van de beheerovereenkomsten in het GLB 2023-2027 mee voor. De toekomstige beheerovereenkomsten zullen thema's omvatten als soortenbescherming, bufferen en verbinden (randenbeheer), onderhoud kleine landschapselementen en botanisch beheer. Het doel is om de maatregelen gebiedsgericht in te zetten en de uitvoering van de soortenbeschermingsplannen te ondersteunen. In de overgangsperiode 2021 en 2022 wordt dit concreter uitgewerkt.

De voorbereiding gebeurt binnen een Vlaams en Europees traject voor de invulling van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en in samenwerking met het departement Landbouw en Visserij. Daarnaast is er ook overleg met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en andere overheidsentiteiten binnen het beleidsdomein Omgeving. Ten slotte is er ook overleg voorzien met de landbouw- en natuurorganisaties.

Alle informatie over de beheerovereenkomsten vindt u op de pagina's over de beheerovereenkomsten op deze website​. 

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Overheid