15/06/2020

Bedrijfsafval zoekt producent: circulair daten voor bedrijven

Symbiose_infographic
Terug naar artikeloverzicht

De materiaalkringlopen sluiten: er wordt veel over gesproken, maar hoe pakt u het in de praktijk aan? Op het symbioseplatform van de OVAM kunnen bedrijven hun afval, nevenstromen of productie-uitval aanbieden aan ondernemingen die er een waardevolle grondstof in zien.

Het bedrijf Verimpex bijvoorbeeld gebruikt het platform om afgedankte vliegtuigbanden te zoeken voor de productie van matten. Bovendien neemt ze afgedankte matten terug. Dat materiaal bieden ze opnieuw via het symbioseplatform als grondstof.

Gelijkgestemden

Op het symbioseplatform komt u in contact met nieuwe partners. Door een uitgebreide beschrijving toe te voegen en veel trefwoorden te gebruiken, vergroot u de kans op reacties. Ook als de match niet onmiddellijk een samenwerking oplevert, vergroot u uw netwerk en komt u in contact met gelijkgestemden.  Meer uitleg vindt u in deze blog van Sirris.

Uitdagingen

Een innovatieve match vereist vaak samenwerking tussen een reeks partners om de symbiose te realiseren. Soms vergt een symbiose aanpassingen aan de processen van zowel de aanbieder als de vrager van materialen. In dat geval kunt u niet alleen een beroep doen op het symbioseteam, maar ook op de expertise van kennisinstellingen en technologieproviders die op het platform actief zijn. Hoe duidelijker u de uitdagingen om uw materiaal opnieuw in te zetten beschrijft, hoe groter de kans dat één van de experten op het platform u met de geschikte partners kan samenbrengen.

Meer info

In dit filmpje toont de producent van matten hoe ze aan de slag gingen.

Wilt u ook werken aan een circulaire productie op basis van afvalstromen? Bezoek dan zeker het symbioseplatform of neem contact op met AFVALorisatie om u op weg te helpen!

Nood aan meer tips over afval? Op Cirkeltips krijgt u tips op basis van uw historische afvalproductie. En op het forum kunt u terecht met al uw vragen.

 

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid