Bart Tommelein doopt eerste kleine windmolen in Diksmuide

Gepubliceerd op 17/03/2017

De kleine windmolen op het terrein van landbouwer Johan De Bruyne kwam er niet zonder slag of stoot. Pas zijn derde aanvraag werd goedgekeurd door het schepencollege van Diksmuide. ‘We hebben met de Vlaamse overheid de regels versoepeld om het plaatsen van kleine windmolens makkelijker te maken. Ze zijn de ideale oplossing voor KMO’s, ziekenhuizen, landbouwbedrijven,… om te voorzien in hun eigen energieverbruik’ aldus een tevreden Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Landbouwer Johan De Bruyne kreeg pas na zijn derde aanvraag voor de bouw van een kleine windmolen een vergunning van de stad Diksmuide. De aanhouder wint en in oktober 2016 kon de bouw van start gaan. Sinds december draait de windmolen op volle toeren. Op een drietal maanden tijd heeft de kleine windmolen al meer dan 1.000 KWh geproduceerd. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein mocht vandaag de windmolen dopen.

‘Kleine windmolens zullen een rol spelen in het energielandschap van de toekomst. In West-Vlaanderen schijnt de zon het meest en waait de wind het hardst. Ik hoop dan ook dat velen het voorbeeld van Johan zullen volgen! Ik wil hem alvast bedanken voor zijn volharding en zijn geloof in hernieuwbare energie’ aldus Bart Tommelein. ‘In het energiemodel van de toekomst zal iedereen steeds meer voor zijn/haar eigen productie zorgen. Kleine windmolens zijn daarom ideaal voor KMO’s, ziekenhuizen, landbouwbedrijven,… Digitale meters en batterijen zullen het verhaal in de toekomst compleet maken’ besluit de minister.

De kleine windmolen:

· Investering van 15.000 euro
· 2 meter lange wieken
· hoogte van 15 meter
· vermogen van 3,5 kilowatt
· Kan maximaal 5.000 watt produceren
· Draait 250 toeren per minuut
· Kan windsnelheden tot 160 kilometer per uur aan

 

Bron: © Bart Tommelein - www.tommelein.com