Alternatief voor energieheffing kost gezin met gemiddeld verbruik maximaal 9 euro

Gepubliceerd op 25/09/2017

De Vlaamse regering is het eens over een alternatief voor de energieheffing. Het quotum groene stroom en de basis-energieheffing stijgen licht. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Voor een gezin met een gemiddeld verbruik (3.500 kWh) betekent dit dat de energieheffing van 100 euro volgend jaar wegvalt en dat er in ruil maximaal 9 euro bijkomt op de factuur.’

Het quotum groene stroom – het aandeel Vlaamse groene stroom dat een energieleverancier minimum moet aanbieden – gaat in 2018 van 20,5 naar 21,5%. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh en zonder zonnepanelen, betekent dit dat de groenestroombijdrage volgend jaar maximaal 4 euro per jaar meer kost dan vandaag. Dat is nog steeds minder dan in 2016, toen het quotum op 23% stond. ‘De groenestroombijdrage betaal je volgens verbruik. Wie energie bespaart of zelf hernieuwbare energie opwekt, verlaagt dus zijn/haar groenestroombijdrage. Dat geldt net zo goed voor bedrijven’, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Voordat de energieheffing in 2016 werd verhoogd, betaalde iedereen via de elektriciteitsfactuur reeds een kleine heffing voor de werking van de regulator VREG en projecten groene warmte. Die forfaitaire basis-energieheffing per afnamepunt, wordt vanaf 2018 hervormd. Van een heffing die vandaag voor iedereen 4 euro per jaar bedraagt – of het nu over een gezin met een sociaal tarief of over een groot bedrijf gaat – gaan we naar een heffing met verschillende categorieën. De bijgestelde basisheffing zal een gezin 5 euro kosten. Professionelen op laagspanning betalen jaarlijks 94,50 euro, bedrijven op middenspanning 1.800 en bedrijven op hoogspanning 10.500 euro. Voor wie een sociaal tarief betaalt, valt de oorspronkelijke basisheffing van 4 euro weg.

‘Dat geld zal voornamelijk gebruikt worden om het overschot van de groenestroomcertificaten de volgende jaren helemaal weg te werken. We betalen er ook enkele nieuwe initiatieven mee op vlak van hernieuwbare energie. Zo komt er investeringssteun voor kleine windmolens en voor batterijen. En we blijven er ook projecten rond groene warmte mee ondersteunen’, besluit minister Tommelein.

Bekijk hier de presentatie van het alternatief voor de energieheffing

 

Bron: © Bart Tommelein - www.tommelein.com