20/10/2010

72 zonsensoren TNO op 6 nieuwste generatie telecomsatellieten tegelijk in de ruimte gebracht

Terug naar artikeloverzicht

Dinsdagavond 19 oktober zijn de eerste zes Globalstar-2-satellieten gelanceerd, met aan boord in totaal 72 zonsensoren van TNO. Dat gebeurde vanaf de lanceerbasis in Baikonur, Kazachstan. Nooit eerder werden zoveel zonsensoren van TNO tegelijk in de ruimte gebracht.

De zonsensoren van TNO, in samenwerking met Bradford Engineering, zorgen ervoor dat satellieten hun zonnecollectoren snel en efficiënt op de zon kunnen richten en dat het telecomdeel van de satellieten goed op de aarde blijft gericht. TNO en Bradford Engineering zijn wereldleiders in de serieproductie van zonsensoren ten behoeve van navigatie-, telecommunicatie- en aardobservatiesatellieten. Waar de nadruk ligt op productie, neemt Bradford Engineering het initiatief. TNO richt zich vooral op onderzoek en ontwikkeling.

Globalstar

Globalstar is een commercieel netwerk van 48 telecommunicatiesatellieten die in een relatief lage baan (1400 km) om de aarde cirkelen. Door de barre (stralings) omstandigheden in de ruimte zijn diverse satellieten defect geraakt. Andere satellieten naderen het einde van hun levensduur. De lancering van gisteren is bedoeld om het bestaande netwerk gefaseerd te vervangen door satellieten van een tweede generatie, de zogenaamde GB-2 satellieten. Iedere satelliet heeft een aantal zonsensoren aan boord. TNO en MKB bedrijf Bradford Engineering uit Brabant leveren deze zonsensoren aan de hoofdaannemer van het project: het Frans Italiaanse ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space.

Zonsensoren

De totale opdracht voor zonsensoren voor Globalstar-2 is opgedeeld in twee fasen. In totaal worden 576 zonsensoren geleverd: 384 Cosine Sun Sensors en 192 Fine Sun Sensors. De eerste fase omvatte product ontwikkeling en de levering van 300 sensoren voor de eerste 25 satellieten. Dit eerste deel van de order is door TNO en Bradford Engineering in slechts 3,5 jaar afgerond. Voor Europese ruimtevaartbegrippen is die voortvarende uitvoering van het Globalstar-2 project uniek. Met de lancering van de eerste zes complete satellieten zijn nu dus al 72 zonsensor units in de ruimte in gebruik genomen. Het tweede deel van de Globalstar order (voor nog eens 23 satellieten) wordt in 2012 voltooid.

Sinds de start van het Globalstar-2 project hebben TNO en Bradford Engineering ook al diverse andere orders verworven voor serieproductie van zonsensoren ten behoeve van navigatie-, telecommunicatie- en aardobservatiesatellieten. Zo werken zij aan zonsensoren voor BepiColombo, een onbemande ruimtevaartmissie van ESA die in 2013 wordt gelanceerd om onderzoek te gaan verrichten bij Mercurius, de binnenste planeet van ons zonnestelsel. Daarnaast ontwikkelt TNO nieuwe geminiaturiseerde zonsensoren voor de (zeer kleine) satellieten van de toekomst.

Bron : TNO