25/11/2020

60 tot 65 procent komt niet in aanmerking voor verlaagde btw op sloop- en heropbouw

bouw-en slooppuin 65107543
Terug naar artikeloverzicht

Slechts 35 tot 40 procent van de Vlaamse woningen komt in aanmerking voor de verlaagde btw op sloop- en heropbouw van de federale regering. Dat blijkt uit een eerste analyse van het Vlaamse Energieagentschap op vraag van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. “Roepen dat dit het meest groene regeerakkoord akkoord is, kan iedereen. Ernaar handelen is moeilijker. Ik roep mijn federale collega’s op de btw-verlaging van 21 procent naar 6 procent bij te sturen. En als het nodig is om daarvoor Europees niveau op tafel te kloppen, dan moeten we dat doen”, zegt Demir.

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan rekende op een uitbreiding van het verlaagd btw-tarief op heropbouw na sloop van de centrumsteden zoals nu het geval is, naar het hele grondgebied. De federale regering besliste echter vanaf volgend jaar de btw voor sloop- en renovatiewerken naar zes procent te verlagen, maar beperkt de btw-verlaging tot een bewoonbare oppervlakte van 200 vierkante meter en tot de enige en eigen woning. Minister Demir wees er al op dat die btw-verlaging op gespannen voet staat met het Vlaamse klimaatplan en mogelijk een (negatieve) impact heeft op de doelstellingen voor renovatie.

Om de beperkte reikwijdte van dat plan tastbaar te maken, gaf ze het Vlaams Energieagentschap (VEA) de opdracht een inschatting te maken. Op basis van 1000 EPB-aangiftes (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) en een analyse van de huidige aanvragen voor de Vlaamse slooppremie concludeert VEA dat 60 tot 65 procent van de woningen niet in aanmerking komt voor de verlaagde btw-regeling.

Oproep om Europees op tafel te kloppen

Vlaanderen verlengde en verhoogde pas de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie in afwachting van duidelijkheid op het federale niveau. Eens een goede btw-verlaging een feit zou zijn, zou die immers verdwijnen, omdat een btw-verlaging een veel grotere impact heeft. Een gemiddeld nieuwbouwbudget bedraagt 200.000 euro, exclusief btw. De doelgroep zal dus op dat bouwbudget 12.000 euro btw betalen in plaats van 42.000 euro en zo 30.000 euro uitsparen. Dat financieel voordeel ligt dus merkelijk hoger dan de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie van 10.000 euro.

Demir doet daarom een oproep richting de federale regering om de regeling bij te sturen. “Je kan niet enerzijds zeggen dat je de Green Deal en de 'renovation wave' steunt, en anderzijds veel te beperkte maatregelen daarvoor voorstellen.” De federale regering zei eerder al dat Europese richtlijnen een betere btw-verlaging moeilijk maken. “Maar, waarom zouden we ons daarbij moeten neerleggen? Je moet natuurlijk intensieve inspanningen doen richting Europa vooraleer je weet dat iets onmogelijk is. Ik verwacht dat men ook Europees op tafel klopt, mijn steun daarvoor krijgen ze”, zegt Demir.

 

 

Bron: Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme