18/01/2016

26 wachtbekkens beperken wateroverlast

Back to article overview
De afgelopen dagen sprak de VMM in Vlaanderen 26 wachtbekkens aan om overtollig water te bergen. Zo werd heel wat materiële schade voorkomen.
 
Vooral het centrum van Vlaanderen kreeg donderdag en vrijdag heel veel water te verwerken. Op sommige plaatsen viel er zelfs tot zestig liter neerslag per vierkante meter op 36 uur.

Vlaanderen heeft de voorbije vijf jaar enorm veel geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe wachtbekkens. Zonder die wachtbekkens zou er nu veel meer materiële schade geweest en waren veel meer huizen ondergelopen. Met zulke hoeveelheden water op korte termijn kon natuurlijk niet alle overlast vermeden worden.

Vooral op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant was de nood het hoogst. In totaal werden er 26 wachtbekkens aangesproken de voorbije dagen:

  • vijf wachtbekkens in het stroomgebied van de Zwalm;
  • zes wachtbekkens in het stroomgebied van de Vondelbeek in Lebbeke;
  • alle acht wachtbekkens in het stroomgebied van de Bellebeek, in Vlaams-Brabant op de grens met Oost-Vlaanderen;
  • twee van de drie wachtbekkens in het Denderbekken;
  • een van de drie wachtbekkens in het stroomgebied van de Molenbeek in Erpe-Mere;
  • twee wachtbekkens op de Molenbeek in Wetteren ;
  • de wachtbekkens in Egenhoven (Heverlee) en Hoeleden (Kortenaken) werd beperkt gevuld.

Naast de aanleg van wachtbekkens en dijken, investeerde Vlaanderen de afgelopen jaren in voorspellingsmodellen voor onbevaarbare waterlopen. Ook ging meer aandacht naar permanentieploegen om snel problemen te detecteren.

Op http://www.waterinfo.be/ vind je steeds de actuele waterstanden en de voorspelling voor de komende dagen.

De waterpeilen staan in sommige waterlopen nog hoog, maar die zullen nu de komende dagen dankzij het droge weer zakken tot hun normale niveau.