21/12/2022

14 lokale besturen ontvangen boslabel uit handen van minister Demir

bosbeheer-2.jpg
Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse Landmaatschappij, partner van de Bosalliantie en trekker van de Boslabels, is enthousiast want er komen steeds meer nieuwe bossen bij. Op het einde van deze winter zal de teller al staan op 1100 hectare extra bos sinds 2019. Dat is het resultaat van de inspanningen van de Bosalliantie, een samenwerking tussen de Vlaamse overheid, natuurorganisaties en lokale besturen. De Bosalliantie wil bosuitbreiding in een stroomversnelling krijgen. Om lokale besturen aan te moedigen de handen uit de mouwen te steken en te bebossen, reikt de Bosalliantie Boslabels uit. “Met de Boslabels willen we lokale besturen aanmoedigen om met bosuitbreiding aan de slag te gaan. Laat dit geen eindpunt zijn, maar de start van meer groen in Vlaanderen”, zo zegt Vlaams minister van Omgeving Demir.

Eén gouden, vier zilveren en negen bronzen Boslabels

Vlaanderen telt vandaag al meer dan 800 extra bossen, goed voor 737 hectare nieuw bos. Tegen het einde van het plantseizoen zal de teller op meer dan 1100 hectare extra bos staan. Stad Gent spant de kroon en plantte als eerste lokaal bestuur meer dan 10 ha bos. De stad ontvangt daarvoor het eerste gouden boslabel en krijgt een cameraploeg over de vloer. Zo kan het lokaal bestuur zelf uitpakken met hun bosuitbreiding bij de eigen inwoners.

De provincie West-Vlaanderen, gemeente Bornem, Intercommunale Land van Aalst en gemeente Merelbeke vielen ook in de prijzen. Zij plantten elk meer dan 5 ha bos, goed voor een zilveren label. Zij krijgen als erkenning een landmark op hun grondgebied zodat wandelaars en natuurliefhebbers de goede werken van het lokaal bestuur vereeuwigd zien in de natuur. Stad Borgloon, stad Oostende, gemeente Evergem, gemeente Knokke-Heist, gemeente Zaventem, Intercommunale Limburg.net, gemeente Nazareth, gemeente Heist-op-den-Berg en gemeente Brakel krijgen dan weer een bronzen boslabel omdat ze meer dan 2,5 ha aangeplant hebben in hun gemeente. Zij krijgen een online badge die ze op hun website en sociale mediakanalen kunnen gebruiken om hun engagement voor een groener Vlaanderen in de kijker te zetten.

Uitreiking Boslabels in Borgloon

In het mooie en gastvrije Borgloon kwam minister Zuhal Demir samen met de VLM en Agentschap Natuur en Bos zelf kijken naar een realisatie van de stad. Borgloon plantte meer dan 8000 bomen in één jaar. Die 8000 bomen zijn goed voor 4,8 ha bos. Schepen Jeroen Bellings is zeer tevreden met zijn realisatie en wil na het ontvangen van het bronzen Boslabel graag volgend jaar voor het zilveren Boslabel gaan. Borgloon is sinds deze legislatuur dan ook de beste bebosser van Limburg. Afvalstoffenmaatschappij Limburg.net is de tweede beste van de klas met 3,3 ha extra bos. Ook Limburg.net gaat nog inspanningen doen om een zilveren en eventueel een gouden Boslabel binnen te halen.

Lokale besturen moeten nog tandje bijsteken

Er worden dit jaar dus heel wat zilveren en bronzen Boslabels uitgereikt, “maar nog te veel lokale besturen lopen achter de feiten aan van ons bosuitbreidingsverhaal”, aldus minister van Natuur Zuhal Demir.

Momenteel is de Bosalliantie met 160 lokale besturen aan de slag in iets meer dan 230 projecten. 63 besturen zijn op zoek naar een locatie voor een buurtbos en 65 besturen ondersteunen de Vlaamse bosuitbreiding met het verlenen van vergunningen of het ondersteunen van particuliere bebossers. Die 65 besturen ​ geven aan zelf geen projecten uit te werken. Van enkele besturen is nog steeds niet geweten wat hun plannen zijn en een aantal  besturen toonden geen interesse.

“De lokale besturen moeten ambitieus blijven en de handen uit de mouwen steken om meer bomen in de grond te krijgen. Uit een bevraging van 1000 Vlamingen weten we dat 9 op 10 Vlamingen meer bos willen en daar in belangrijke mate voor rekenen op hun lokaal bestuur. Ik wil daarom alle lokale besturen aanmoedigen om het goede voorbeeld van Gent te volgen. Als het in een stedelijke omgeving kan, dan kan het bij jullie ook. Haal dus alles uit de kast om je gemeente verder te vergroenen. Doe het voor de gezondheid van uw inwoners, doe het om de klimaatverandering tegen te gaan, doe het omdat we allemaal beter worden van extra bos. De Bosalliantie staat klaar om jullie te ondersteunen”, klinkt het bij Demir.

Zowel informatie over subsidies, advies over beplanting en bebossingsplannen vind je terug op www.bosteller.be.  Bij vragen kun je contact opnemen via meerbos@vlaanderen.be.

Top 5 bebossers per provincie

Limburg

  1. Stad Borgloon 4,8 ha – Bronzen Label
  2. Limburg.Net 3,3 ha – Bronzen Label
  3. Stad Bilzen 1,6 ha
  4. Gemeente Houthalen-Helchteren 1,3 ha
  5. Stad Peer 0,9 ha

Oost-Vlaanderen

  1. Stad Gent 10,4 ha – Gouden Label
  2. ILVA - Intercommuncale Land van Aalst 6,7 ha – Zilveren Label
  3. Gemeente Merelbeke 5,8 ha – Zilveren Label
  4. Gemeente Evergem 4,4 ha – Bronzen Label
  5. Gemeente Nazareth 2,8 ha – Bronzen Label
  6. Gemeente Brakel 2,5 ha  – Bronzen Label

West-Vlaanderen

  1. Provincie West-Vlaanderen 8,0 ha – Zilveren Label
  2. Stad Oostende 4,4 ha – Bronzen Label
  3. Gemeente Knokke-Heist 3,7 ha – Bronzen Label
  4. Gemeente Oostkamp 0,7 ha
  5. Stad Ieper 0,7 ha

Vlaams-Brabant

  1. Gemeente Zaventem 4,2 ha – Bronzen Label
  2. Gemeente Herne 1,4 ha
  3. Gemeente Machelen 1,3 ha
  4. Gemeente Asse 1,2 ha
  5. Gemeente Affligem 1,2 ha

Antwerpen

  1. Gemeente Bornem 7,5 ha – Zilveren Label
  2. Gemeente Heist-op-den-Berg 2,6 ha – Bronzen Label
  3. Gemeente Boechout 1,9 ha
  4. Stad Antwerpen 1,4 ha
  5. Stad Mechelen 1,1 ha

 

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Overheid