19/07/2018

1.000 extra laad- en tankpunten voor milieuvriendelijke voertuigen en binnenvaart

Back to article overview

De komende twee jaar komen er in Vlaanderen, het Brussels Gewest en Nederland meer dan 1.000 laad- en tankpunten bij voor personenwagens, elektrische taxi’s, elektrische bussen, vrachtvervoer en binnenvaartschepen. 21 projecten krijgen in het kader van het Europees project BENEFIC samen 5,3 miljoen euro steun voor (ultra)(snel)laadinfrastructuur, tankstations voor LNG, CNG en waterstof, en walstroominstallaties. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein keurde vandaag de verschillende projecten goed. “Dat over de grenzen heen de laadcapaciteit toeneemt, geeft automobilisten het vertrouwen om de overstap te maken naar groenere alternatieven.”

 

 

Vandaag kiezen al heel wat mensen voor milieuvriendelijke voertuigen. Met de uitvoering van BENEFIC (www.benefic.eu) mikken Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Nederland op een definitieve doorbraak van schone en groene transporttechnologieën. De komende twee jaar krijgen 21 projecten samen 5.337.755 euro steun voor (ultra)(snel)laadinfrastructuur, tankstations voor LNG, CNG en waterstof, en walstroominstallaties. Met deze samenwerking willen de verschillende partners (Departement Omgeving en Departement Mobiliteit en Openbare Werken voor Vlaanderen, Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor Nederland) de drempels voor grensoverschrijdende verplaatsingen wegnemen. Tegelijk geven ze uitvoering aan de Europese richtlijn ‘Clean Power for Transport’ en aan de Belgische en Nederlandse ambities hierrond (voor Vlaanderen, zie www.milieuvriendelijkevoertuigen.be).

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein keurde vandaag de verschillende projecten goed. De indieners krijgen twee jaar de tijd om die uit te voeren. “Dankzij BENEFIC zullen er de komende twee jaar nog eens 1.000 extra laad- en tankpunten bijkomen in Vlaanderen, Brussel en Nederland. Dat aantal komt bovenop het publieke laadpalenplan met 5.000 laadpunten dat wij in Vlaanderen uitrollen tegen 2020”, aldus de minister. “Dat de laadcapaciteit over de grenzen heen toeneemt, geeft automobilisten het vertrouwen om de overstap te maken naar groenere alternatieven. Ook walstroomvoorziening voor de binnenvaart is belangrijk. Een groener transport beweegt zich zowel over de weg als op het water.”

BENEFIC is een innovatief project door de grensoverschrijdende samenwerking en de brede waaier aan brandstoftechnologieën die binnen het project aan bod komen. BENEFIC is ook uniek door de aanpak, waarbij met Europese middelen een projectoproep voor publieke en private partijen werd georganiseerd. Op die manier krijgen investeerders de kans om op een laagdrempelige manier projecten te realiseren. Na de oproep die liep van februari tot mei 2018, werden 21 van de 24 ingediende projecten geselecteerd.

BENEFIC is onderdeel van het EU-programma ‘Connecting Europe Facility’, gefinancierd door de Europese Commissie. Het Vlaams Departement Omgeving coördineert het project.

Geselecteerde projecten:

  1. Walstroomvoorziening voor de binnenvaart in Vlaanderen – Havenbedrijf Antwerpen
  2. Elektrische bussen voor passagiersvervoer in Vlaanderen – Brussels Airport Company
  3. Opstartproject met elektrische bussen in Vlaanderen – De Lijn
  4. Snelladers voor elektrische taxi’s in Vlaanderen – Fastned
  5. Snelladers in Nederland, Vlaanderen en Brussels Hoofdstedelijk Gewest – Fastned
  6. Ultra snelladers in Nederland, Vlaanderen en Brussels Hoofdstedelijk Gewest – Fastned
  7. Snelladers in Nederland en Vlaanderen – OrangeGas
  8. H2 corridor in Nederland – OrangeGas
  9. Bio-CNG in Vlaanderen – OrangeGas
  10. Ultra snelladers in Nederland en Vlaanderen – PitPoint
  11. Snelladers in Nederland – PitPoint
  12. Elektrische bussen in Vlaanderen – PitPoint
  13. CNG in Brussels Hoofdstedelijk Gewest – PitPoint
  14. Laadinfrastructuur in Brussels Hoofdstedelijk Gewest – PitPoint
  15. CNG in Nederland – PitPoint
  16. Snellader in Vlaanderen – PitPoint
  17. Elektrische bussen in Nederland – EBS Public Transportation
  18. Snelladers voor elektrische taxi’s in Vlaanderen – Blue Corner
  19. L-CNG in Vlaanderen – Drive Systems
  20. Laadpunten voor off-street parkings in Vlaanderen – Blue Corner
  21. Laadpunten voor Brussels Airport in Vlaanderen – Blue Corner

 

Bron: © Bart Tommelein - www.tommelein.com