16/10/2014

100 Europese steden binden strijd aan tegen klimaatverandering

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag is een belangrijke mijlpaal voor het "Mayors Adapt"-initiatief van de Europese Commissie: 100 Europese steden beloven actie te ondernemen tegen de klimaatverandering. Europees commissaris voor klimaat Connie Hedegaard verwelkomt burgemeesters uit heel Europa op een officiële ceremonie waar zij zich met hun handtekening aan het initiatief binden. Het evenement, dat een dag duurt, biedt de deelnemende steden de kans om te bespreken hoe zij zich beter op de nadelige gevolgen van klimaatverandering kunnen voorbereiden en om ervaringen en goede praktijken uit te wisselen.

Europees commissaris voor klimaat Connie Hedegaard zei hierover: "Toen wij in maart met het "Mayors Adapt"-initiatief begonnen, hadden wij de bedoeling tegen het eind van het jaar een netwerk van ten minste 50 steden op te bouwen. Wij hebben al 100 deelnemers en er staan nog steden aan te schuiven. Onze steden versterken hun bestendigheid tegen klimaatverandering. Dat is geweldig nieuws voor burgers en bedrijven. Voorkomen is beter dan genezen - en kan levens redden."

De lijst van ondertekenende steden gaat alfabetisch van Agueda in Portugal tot Zwijndrecht in België en omvat ook Barcelona, Frankfurt, Glasgow, Kopenhagen, Lissabon, München, Napels en Rotterdam. Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg spreekt de deelnemers met een videoboodschap toe en Christiana Figueres, uitvoerend secretaris van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering, is via videoverbinding live op het evenement aanwezig. Europees commissaris voor regionaal beleid en stadsontwikkeling Johannes Hahn neemt ook deel aan het evenement.

Achtergrond

Het "Mayors Adapt"-initiatief ging in maart 2014 van start in het kader van het succesvolle initiatief van het Burgemeestersconvenant. Bij het Burgemeestersconvenant staat de vermindering van broeikasgassen centraal, terwijl het "Mayors Adapt"-initiatief op aanpassing focust. Als belangrijke centra van bevolking en infrastructuur zijn steden bijzonder kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden en de nadelige gevolgen van klimaatverandering. Lokale overheden spelen dus een belangrijke rol bij de uitvoering van de maatregelen ter beperking van en aanpassing aan de klimaatverandering.

Lokale overheden die zich bij het "Mayors Adapt"-initiatief aansluiten, ontvangen steun voor lokale activiteiten die de klimaatverandering aanpakken, beschikken over een platform voor samenwerking en profiteren van een betere voorlichting van de burger over aanpassing en de maatregelen die moeten worden genomen.

Voor meer informatie zie http://mayors-adapt.eu/
 

Bron : © Europese Unie, 1995-2014